miercuri, 21 mai 2008

Grupurile de interes din Bruxelles-ul european: SANATATE (3)

Recent am început să prezint principalii actori europeni din politica de sănătate. Am decis sa îi impart de-a lungul a 3 mesaje. Primele două au fost despre “industria mare” şi “industria mică”. Azi voi încerca să creionez “practicieni şi ONG-uri” din această politică sectorială.

Menţionez că nu sunt incluşi în această listă doar jucătorii care interacţionează cu industria farmaceutică ci şi câţiva care sunt foarte activi pe sectorul legislaţiei europene “Food & Drinks”.

În paranteze adaug membrul din România, dacă acesta există.

epha – Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică
(Asociaţia Română Anti-sida Constanţa, Fundaţia pentru voi şi Fundaţia Romtens)

beuc - Organizaţia Consumatorilor Europeni
(APC - Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor)

EMHF – European Men's Health Forum
(fără membru în România)

CPME – Comitetul European al Medicilor
(CMR - Colegiul Medicilor din România)

PGEU – Grupul Farmaciştilor din Uniunea Europeană
(Colegiului Farmaciştilor din România)

EFN – Federaţia Europeană a Asociaţiilor de Asistenţi Medicali
(Asociaţia Asistenţilor Medicali din România)

EAHP – Asociaţia Europeană a Farmaciştilor din Spitale
(fără membru în România)

EUDENTAL – Consiliul European al Medicilor Stomatologi
(AMSPPR - Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România)

FVE – Federaţia Medicilor Veterinari din Europa
(AGMVR - Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România)

EAMDA – Alianţa Europeană a Distroficilor Muscular
(ADMR - Asociaţia Distroficilor Muscular din România)

ECCO – Organizaţia Europeană Împotriva Cancerului
(fără membru în România)

ECPC – Coaliţia Europeană a bolnavilor de cancer
(Are membrii persoane fizice - există şi din România)

European Patients' Forum- Forumul European al Pacienţilor
(fără membru în România)

EFNA – Federaţia Europeană a Asociaţiilor Neurologice
(fără membru în România)

Desigur, există la nivel european şi alte organizaţii – de pacienţi de exemplu – pe diferite boli specifice. Scopul acestui mesaj este însă de a da un semnal, nu de a avea o listă completă.

Este un paradox, deşi situaţia financiară a organizaţiilor neguvernamantale este mult mai problematică decât cea a corporaţiilor din acelaşi sector, organizaţiile de pacienţi sau de practicieni reuşesc o “conectare” cu Bruxelles-ul european aproape perfectă. O problemă pe care o au este faptul că aceste organizaţii nu sunt destul de bine cunoscute în ţară.

“Conectarea” cu Bruxelles-ul confirmă tendinţele asociative, în direcţia Uniunii Europene, de după 1989. ONG-urile serioase au înţeles că a face parte din reţele europene este cheia succesului – credibilitate, coerentă şi, de multe ori, finanţări. Astfel momentul 1 ianuarie 2007 a găsit mult mai bine pregătit din punct de vedere comunitar sectorul neguvernamental, comparativ cu cel al afacerilor.
Dan LUCA / Bruxelles

4 comentarii:

Anonim spunea...

Stimate domnule Luca,

Am citit cu interes cele trei articole prezentate de dumneavoastra (1,2 si 3, Sanatate) si ma bucur ca ati remarcat: " Este un paradox, deşi situaţia financiară a organizaţiilor neguvernamantale este mult mai problematică decât cea a corporaţiilor din acelaşi sector, organizaţiile de pacienţi sau de practicieni reuşesc o “conectare” cu Bruxelles-ul european aproape perfectă. O problemă pe care o au este faptul că aceste organizaţii nu sunt destul de bine cunoscute în ţară."
Da, e adevarat - dar unele dintre ele s-au remarcat peste hotare de mai multi ani!
Organizatia pe care o reprezint se numeste Asociatia P.A.V.E.L., fiind singura de acest fel din tara (www.asociatiapavel.ro; www.asociatiapavel.home.ro ; Cancer Helpline pentru familiile cu copii bolnavi de cancer: 0 800 800 421)

Asociatia P.A.V.E.L. (Primind Ajutor, Viata Este Luminoasa) este asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer, leucemii si anemii grave si este o asociatie caritabila, non-profit, neguvernamentala, apolitica si fara afiliere religioasa, inregistrata la 10 mai 1996.

Asociatia P.A.V.E.L. este membra a mai multor federatii: ICCCPO (Confederatia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer) din 1998, UICC (Uniunea Internationala Contra Cancerului) din 2008, ECPC (Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer) din 2006, EUROCHILD aisbl (retea activa de organizatii si persoane lucrand pentru a imbunatati calitatea vietii copiilor si tinerilor din Europa) din 2006 si IAPO (Alianta Internationala a Organizatiilor de Pacienti)din 2008.

De-a lungul anilor, am fost invitati la multe conferinte, campanii si intalniri legate de pacientii cu cancer, dar nu numai - fiind remarcati ca o organizatie foarte activa si preocupata de soarta copiilor bolnavi de cancer din Romania.

Cateva exemple de invitatii si participari recente:
- prin recomandarea EFN ( Federaţia Europeană a Asociaţiilor de Asistenţi Medicali am fost invitati in 2007 la Strassbourg pentru a face o prezentare in fata membrilor INGO a Consiliului Europei. (http://www.ifuw.org/uwe/docs/ingo-jan2007.pdf)

- la inceputul lui 2008, am fost invitati de catre OECI, la Avignon, pentru a face o prezentare si a ne alatura grupului de lucru organizat din reprezentanti ai OECI si a org. de pacienti cu cancer din Europa

- tot atunci, am fost invitati la intalnirea organizata de catre SIOP Europe si organizatiile de parinti cu copii cu cancer din Europa, la fel, pentru a constitui un grup de lucru

- in sept. 2007, am fost invitati la Forumul pacientilor cu cancer din Europa, organizat de catre ECCO; tot sub umbrela ECCO, site-ul organizatiei noastre a fost premiat cu '2nd Prize: www.asociatiapavel.home.ro
for Children with Cancer', in cadrul competitiei internationale 'ESO Cancer on the Internet Award / Mention of Honour Prizegiving' (http://www.ecco-org.eu/binarydata.aspx?type=doc/patient_forum_-_final_programme_for_the_web__2_.pdf)

- recent, am fost invitati de catre ECPC, la Liubliana pentru aface o prezentare.. si exemplele pot continua; la unele din aceste intalniri au fost invitati si reprezentanti ai altor organizatii de pacienti cu cancer, din tara - unele dintre ele fiind afiliate la federatii/ organizatii europene (si nu numai ca persoane fizice), spre exemplu: Societatea Romana de Cancer, din Cluj, membra a ECPC.

Tocmai pentru ca ati spus ca organizatiile de pacienti din tara sunt putin cunoscute, v-am prezentat cate ceva despre organizatia nostra si am corectat constatarea ca organizatiile din tara nu ar apartine unor grupuri mai mari, federatii, coalitii, .. internationale.
si aici am vorbit doar de organizatii de pacienti cu cancer; dar, active la nivel international (si cu apartenenta la diverse org. internationale) sunt multe alte grupuri de pacienti, cu alte boli.

Cu consideratie,
prof. Olga Cridland
Presedinte, Asociatia P.A.V.E.L.

Anonim spunea...

In primul rand vreau sa va multumesc pentru mesaj. Romania are o mare problema in integrarea europeana. Prea mult se discuta la nivel global sau la nivel de individ. Poate ma repet, dar inca nu functioneaza "coagularea sectoriala".

Asa cum ati precizat si dumneavoastra, de cele mai multe ori primesc mesaje de genul:
- persoana X din Romania, apartinand unui ONG roman, a participat la conferinta europeana si a facut o impresie deosebita;
- persoana Y de la un oarecare minister din Romania a participat la conferinta oficiala a factorilor de raspundere din domeniu si era total paralela cu subiectul discutat.

Concluzia este evidenta in acest caz.

Societatea civila din Romania traieste insa din trauma anilor '90. Au fost multe probleme atunci cu sedii fictive, cu aduceri de masini fara taxe, chiar si cu "trafic" de vize. Brand-ul acestor organizatii a fost la pamant, iar acum se construieste treptat-treptat o alta imagine. Speram ca timpul sa ajute in acest sens.

Anonim spunea...

Genial post and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.

Anonim spunea...

Well I agree but I think the collection should acquire more info then it has.