joi, 2 octombrie 2008

Web 3.0 şi afacerile europene

Şi dacă am discutat atât despre tehnologia Web 2.0, nu pot să nu completez cu următorul pas din domeniu - Web 3.0.

Aşa cum apreciază şi Comisia Europeană, considerând situaţia actuală a statelor membre, Europa este pregătită ca până în 2015 să înregistreze o dezvoltare remarcabilă pe plan digital, reuşind să încheie “epoca” liniilor fixe şi să adopte inovaţiile uneia noi - a liniilor mobile.

Avantajele pe care le oferă noua tehnologie în comerţ online, servicii nomade bazate pe GPS, televiziune mobilă sau reţele de socializare, nu vor putea să atingă cotele maxime ale dezvoltării, dacă pe piaţă nu vor exista condiţiile optime: concurenţă, cetăţeni instruiţi pentru utilizarea serviciilor avansate, şi nu în ultimul rând, o infrastructură care să permită instalarea noilor echipamente. Deci rolul autorităţilor rămâne şi în acest caz unul esenţial în sprijinirea inovării şi cercetării în domeniu.

Să facem însă o scurtă recapitulare a Web-ului. Dacă ne referim la Web 1.0 vorbim de internetul iniţial, ca sursă de informare, o stradă “cu sens unic”. Web 2.0 este încă destul de nou, dar poate fi explicat ca fiind ceea ce considerăm “social media”, o stradă cu două sensuri.

Apare deja Web 3.0 – încă nu foarte bine definit. Ceva de genul: îţi exprimi nevoile, iar programul va ştii exact de ce ai nevoie şi care îţi sunt preferinţele. Să luăm câteva exemple pentru a vizualiza mai bine unde se doreşte să se ajungă. Să zicem că utilizând un motor de căutare Web 3.0, tastezi cuvantul “Paris”. Computerul ştie că eşti localizat în Paris, dar în mod normal lucrezi în Bruxelles, deci îţi va da informaţii doar despre oraş (vreme, atracţii turistice, hoteluri, restaurante, etc.). Cu motoarele de căutare actuale, vei gasi de asemenea toate informaţiile despre Paris Hilton, de exemplu.

Un alt exemplu, când îţi porneşti calculatorul (sau când pur şi simplu te înregistrezi) acesta îţi va spune că este momentul pentru vizita la stomatolog, dar de asemenea îţi va arăta stomatologii din vecinătate, cu experienţa lor profesională.

Conform experţilor, dezvoltarea va ajunge atât de departe încât să adopte instrumentele Web 3.0 (nu doar calculatoare şi telefoane mobile) în viaţa cotidiană. Un geam îţi va da informaţii despre vreme, un frigider îţi va furniza informaţii despre alimente.

Este probabil ca stucturile comunitare să se “muleze” şi pe această nouă tehnologie. Să fie alegerile pentru Parlamantul European din iunie 2009 o bună oportunitate pentru intrarea Web 3.0 în comunicarea europeană?

Dan LUCA / Bruxelles

4 comentarii:

Anonim spunea...

Imi place cum suna in teorie Internetul 3.0. Stiu ca se doreste ca Internetul sa devina 3D, un fel de lume virtuala, dar in acelasi timp mai rapida. Ce ma ingrijoreaza este crearea de baze de date centralizate, gigantice, de unde fiecare firma, companie, utilizator obisnuit etc. sa poata accesa si folosi diferite informatii. Aceste baze de date centralizate imi dau impresia de lipsa a intimitatii, de control din afara ...

Anonim spunea...

Aşa cum aminteam şi în acest mesaj, "Web 1.0" a fost creat ca sursă de informare, a fost gândit să ajute la aflarea sau transmiterea în cel mai scurt timp a informaţiilor.

La fel ca orice nouă tehnologie, "Web 3.0" va avea, pe lângă avantajele multiple şi inconvenientele sale. Speranţa mea este că cei care se ocupă de securitatea web, vor găsi la timp soluţiile pentru protejarea identităţii şi a datelor confidenţiale.

Problema securităţii pe internet nu este numai o problemă de fiabilitate (prin erorile de proiectare), ci şi una de etică.

Anonim spunea...

ia cititi voi aici cum e cu Web 3.0

http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=5661

Anonim spunea...

Combinatia web 3.0 + RFID = tehnologia folosita impotriva oamenilor.