miercuri, 7 ianuarie 2009

Românii din Bruxelles şi partidele europene


Mi-a făcut o mare plăcere să colaborez cu prietenii de la Cronica Română pentru a realiza un articol despre cum se relaţionează partidele politice din Uniunea Europeană cu cetăţenii lor din capitala Europei şi din diasporă în general.

Încă o dată vreau să subliniez că este loc pentru partidele adevărate din România, care se poziţionează clar doctrinar, în a avea filiale de partid în afara teritoriului statului român, recunoscute oficial în statut.

Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna, Dan
Am citit cu atentie amblele articole, din Cronica Romana si 'E loc pt toti in Bxl'. Sunt interesante, si ca multe din initiativele recente PSD, bine intentionate si cu potential ridicat de reusita. DAR, pentru asta, trebuie sa clarificam motivul pentru care Romania (si nu numai, BG este tot cam pe-acolo) este marginalizata. Mai intai de toate, trebuie sa se incerce sa se gaseasca un mijloc de solutionare al problemelor existente care au dat nastere reactiilor tarilor EU care se opun deschiderii noastre ca ‘popor migrator’, in cautare de lucru. Am avut ocazia sa cunosc aici, la Bxl, un grup de tineri romani minunati, destepti, si-ntreprinzatori, dar din pacate nu toti cei care parasesc RO pt lucru sunt demni de admirat (stii prea bine la ce ma refer). Cred ca ar trebui data mai multa atentie PRE-selectionarii celor care cer permis de lucru (!). O verificare ONESTA, a statutului fiecarui individ in aceasta situatie. Multi ar comenta, in stilul tipic romanesc 'asta nu mai este libertate, domnule' (ii si aud!), si este TOTAL gresit! Libertatea este inca suficient de prost inteleasa in RO, ca sa dea nastere la stari conflictuale si sa lase loc situatiilor extreme. Si-atunci spun (si sunt consecventa, imi cunosti parerile), de ce nu se-ncearca o stabilire prealabila a statutului de APT sau INAPT califcarii pentru aplicatiile de munca peste hotare. Daca sistemul este bine gandit nici nu va putea fi acuzat de burocratie excesiva. Nu sunt pentru o birocratie excesiva (am admirat mereu exemplul simplu, american – cel putin asa mi s-a parut la-neceputul anilor ‘80), dar sunt pentru o birocratie inteligenta si eficienta – din pacate nu putem trai fara...
In incheiere, concluzia mea (generala) este ca sunt doua calitati importante care lipsesc romanilor, pt a putea functiona intr-o buna simbioza atat intre ei si cu cei de dinafara: respectul omului fata de om si unitatea. Sunt tentative, exemplul viu este insasi aceasta initiativa PSD, la Bxl si-n alte tari, care va rezolva SI aceasta problema, pe langa alte scopuri, insa mai este muuult de lucru. Eu sunt inca optimista, pentru ca o doresc din toata inima. Deja, gulerul camasii sefului meu este zdrentuit de luptele purtate (bineanteles ca la figurat!), in care si eu, sarind in apararea RO si a romanilor, m-am ales de multe ori cu argumente care mi-au invinetit sufletul... fara sa pot riposta. Deci... mult SUCCES si curaj!
Toate bune, Dan,
Irina
(I. Little)