vineri, 8 ianuarie 2010

Nulii despre Uniunea Europeană

MEP Sylvie Goulard, câştigătoarea premiului european pentru cartea sa “Europa pentru nuli”, încearcă să explice că programele europene trebuie adaptate situaţiilor naţionale, iar Uniunea Europeană trebuie văzută ca o entitate culturală.

Elitele europene sunt considerate pro-Uniune, în timp ce cetăţenii sunt împotriva acesteia. De ce? Tocmai pentru că cetăţenii trebuie să vadă corelarea între proiectele europene şi interesele lor, pentru a putea înţelege Uniunea.

Deşi cu menţiunea că această carte a fost scrisă după referendumurile din Franţa şi Olanda din 2005, problemele europene de comunicare, deja arhi-discutate, rămân de actualitate.

În opinia franţuzoaicei, aceşti “nuli”, sunt acei responsabili (jurnalişti, politicieni, reprezentanţi ai lumii afacerilor, etc.) care nu se simt însă obligaţi să explice exact situaţiile, în ansamblul lor, pe înţelesul cetăţenilor.

Este nevoie de “un căpitan pentru echipa europeană”, echipă care, la rândul ei, trebuie să găsească metodele cele mai potrivite prin care să răspundă problemelor europene, prin soluţii naţionale.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: