marți, 25 ianuarie 2011

Consiliul Consultativ al Diasporei

Diaspora românească trebuie să fie consultată în mod real pe dosarele sensibile ale României. Nu este prima dată când sublinez contribuţia pe care pot să o aibă românii din afara ţării când vorbim despre imaginea României şi tot ce ţine de diplomaţie publică.

Este foarte interesant în proiectul de Guvernare al PSD – “România corectă – România socială”, la pagina 238, paragraful care menţionează: Guvernul României va sprijini comunităţile româneşti de peste hotare pentru păstrarea identităţii lor culturale şi religioase, inclusiv prin întărirea coeziunii şi unităţii. În relaţiile cu statele pe al căror teritoriu se află şi ai căror cetăţeni sunt, România va acţiona pentru asigurarea drepturilor fundamentale... Va fi operaţionalizată “Legea românilor din afara graniţelor”... De asemenea, în misiunile româneşti va fi desemnat un diplomat care să gestioneze exclusiv relaţia cu comunitatea românească.

Propun să adăugăm aici şi “Crearea Consiliului Consultativ (întâlniri trimestriale) între misiunile româneşti/serviciile consulare dintr-o ţară şi Diaspora din aceeaşi ţară pentru o gestionare cât mai eficientă a problemelor comunităţilor de români”.

Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

Dorin spunea...

Idee buna, de ce nu,? Si pentru si mai multa transparenta, as propune ca intalnirea sa se desfasoare virtual, sub forma unei intalniri on-line, la o ora si data stabilita in prealabil, cu transmisie video simultana. Site-ul Rombel (www.rombel.com) ar fi cred eu, o pltforma buna sa facem un proiect "pilot" , avand audienta, suportul tehnic si logistic necesar. Asteptam pasi concreti.