Tehnologia a
intrat masiv în toate domeniile, deschizând calea spre a treia revoluţie industrială.
Şi poate ceea ce ni se pare imposibil, se întâmplă cu adevărat, mai aproape de
noi decât credem – Germania,
şi alte cinci state europene produc mâncarea realizată cu imprimanta 3D.
“Imprimantele
3D sunt mai mult sau mai puţin utile, dar două domenii care merită atenţie sunt
imprimarea organelor şi a mâncării”. Dacă “NASA are deja are un plan în acest
sens, pentru astronauţii săi, şi investeşte câteva sute de mii de dolari în
asta, germanii s-au gândit să utilizeze noile tehnologii pentru a-i ajuta pe
cei mai în vârstă locuitori ai ţării, cei care, de regulă, au probleme când
vine vorba de alimentaţie. Mâncarea este creată din alimente proaspete, carne
şi legume, în oraşul Nijmegen din Olanda şi livrată în Germania. Atunci când e
consumată, după ce a fost recompusă cu o imprimantă 3D, mâncarea se descompune
mai uşor în gură decât una preparată clasic. Sandra Forstner, manager al
proiectului pentru Biozoon, le-a răspuns celor de la Vice la întrebări. În
acest moment, compania are şase tipuri de alimente în meniu, de la legume
precum mazăre la carne de pui şi porc şi oferă şi carbohidraţi sub formă de paste
şi cartofi. Compania se laudă şi cu o reţetă secretă pentru „prepararea“
felurilor de mâncare. Un fel de mâncare creat cu imprimanta 3D. „Imprimanta
pentru mâncare se poate compara cu una clasică inkjet, doar că în loc de tuş
foloseşte mâncare. Materialul e apoi imprimat în straturi pe un platou special,
creat tot în cadrul acestui proiect. În timpul creării ne asigurăm că
straturile se îmbină fără urme vizibile“, a afirmat Forstner.
Proiectul este
susţinut cu fonduri de Comisia Europeană, iar cei 14 beneficiari provin din
cinci state ale UE, care dezvoltă tehnologiile, produse şi serviciile. Compania
are 20 de angajaţi şi alţi 7 oameni de ştiinţă.
Mă întreb câţi
ani vor trece până această mâncare se va produce pe scară largă, nu mulţi
cred... Vor dispărea bucătarii traditionali?
Dan LUCA / Bruxelles