Se vorbeşte mult de noile canale de comunicare. Cuvinte precum youtube, platforme de bloguri, second life, facebook devin o rutină a limbajului cotidian, aşa cum acum câţiva ani google intra în dicţionarele explicative. Experţii de marketing şi comunicare trăiesc într-o lume foarte dinamică, în care trebuie să absoarbă noua tehnologie şi să vizualizeze cum aceasta le afectează eventual munca pe care o desfăşoară.
Nu am experienţa necesară în a explica impactul noii tehnologii în “lumea mare a marketing-ului”, mă voi aventura însă în a prezenta câteva idei care derivă din munca de comunicare pe structura afacerilor europene.
Recent, am făcut parte dintr-o echipă de cercetare care a analizat gradul de utilizare al video-ului şi blogurilor în Bruxelles-ul european. Să luăm datele brute: 3.054 de persoane chestionate în perioada 7 mai – 13 iulie 2007.
La întrebarea – cât de mult folosiţi blogurile? 38% - nu citesc bloguri deloc, 58% - citesc bloguri, iar 4% au chiar un blog personal. Nu cred că blogurile, şi tot ce ţine de Web2.0 sunt o nouă revoluţie, aşa cum a fost internetul la momentul apariţiei sale. Cred că blogurile vor deveni influente, dar e nevoie de câţiva ani pentru a se sedimenta piaţa. E dificil de indentificat ce bloguri sunt bune şi ce bloguri nu merită atenţia. Multe grupuri de interese din capitala Europei aşteaptă să vadă cum noua tehnologie le va afecta activitatea. În câţiva ani nu se va pune problema în a avea un blog sau nu, ci cum îl utilizăm ca şi canal de comunicare. E poate o nouă dimensiune a dilemei de acum 10 ani, când multe federaţii sectoriale se întrebau dacă e nevoie să aibă o pagină web de prezentare.
Mare atenţie la modul de reflectare a mesajelor. Blogul nu este destinat copierii actualelor documente şi a le refolosi direct. Uitaţi de ideea de a publica comunicatele de presă reci şi impersonale pe blog.
Un alt punct al cercetării: La întrebarea vizualizaţi online video-uri, surprinzător 78% dintre cei care au răspuns au menţionat că utilizează acest canal de informare. Personal, cred foarte mult într-o abordare online combinată, cu articol “de maxim două ecrane”, pe aceeaşi pagină un scurt reportaj video (maxim 5 minute) pe tema respectivă, şi link-uri către 2-3 bloguri care exprimă opinia despre acest subiect.
Pe EurActiv Bruxelles începe să apară această combinaţie. Un reportaj apare pe presa online, iar dacă se intră pe Video se încarcă direct reportajul publicat în prealabil pe youtube. În aceeaşi pagină apar link-uri către un blog dedicat aceluiaşi conţinut.
Dan LUCA / Bruxelles
vineri, 23 noiembrie 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Un dosar excelent despre bloguri pe teme europene la adresa http://www.cafebabel.com/en/dossier.asp?id=286
PS. O mica observatie de limba romana: se spune a identifica si nu a iNdentifica. Mult succes in continuare!
Draga domnule Dan Luca, pentru ca sunteti o voce cu greutate la Bruxelles, imi permit sa va trimit o "leapsa" (cum se zice pe romaneste:) si sa va rog sa ne spuneti daca veti merge la vot duminica si (eventual) ce veti vota. Multumesc!
http://www.inpolitics.ro/Blog/DianaDragomir/art/10390/Ce-voi-face-duminica.html
Da, voi merge la vot duminica. Fiind cetatean roman cu domiciliul permanent in Belgia, voi vota la sectia deschisa la Ambasada Romaniei din Belgia (Bruxelles).
Prefer sa nu ma exprim public cu cine voi vota.
O foarte buna analiza, am sa va fac legatura de pe blog-ul meu pe tema, deoarece consider ca aveti un punct de vedere cat se poate de ok pe tema blogosferei si a continutului sau. Site-ul meu este www.digitallights.net si sa ocupa de influenta noilor forme de media in politica romaneasca. toate cele bune!
Trimiteți un comentariu