Poza Bruxelles-ului european nu este completă dacă nu facem câteva referiri la patronate şi sindicate.
Două entităţi mari se remarcă pe structura comunitară: BusinessEurope (fostul UNICE) – “patronatul european mare”, aşa cum este cunoscut în capitala Europei şi UEAPME – patronatul întreprinderilor mici şi mijlocii. Ambele dispun de secretariate permanente în Bruxelles, care grupează zeci de persoane.
Proiecţia românească a BusinessEurope este Alianţa Confederaţiilor Patronale dinRomânia - ACPR, iar delegatul permanent la Bruxelles este Mihai Păun. În cadrul UEAMPE ne reprezintă Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
La sindicate e şi mai uşor. ETUC este meta-structura europeană, sub această umbrelă grupându-se 12 sindicate sectoriale şi câteva zeci de confederaţii sindicale naţionale. Cele româneşti sunt BNS, CARTEL ALFA, CNSLR-Fratia şi CSDR.
E bine de amintit că la Bruxelles Comitetul Economic şi Social are în componenţă şi 15 români, din care 5 reprezintă patronatele şi alţi 5 sindicatele (restul sunt reprezentanţi ai societăţii civile).
Dan LUCA / Bruxelles
Bun comentariul dar incomplect.
RăspundețiȘtergereLa Bruxelles exista prezent si UNPR(Uniunea Nationala a Patronatului Roman) si are birou deschis alaturi de patronatele din Ungaria, Malta si Irlanda inca din 1 septembrie 2005.
Orice informatie pe care o transmiti trebuie sa fie complecta.
Stiu ca la nivel national se doreste acapararea miscarii patronale de anumite grupari dar realitatea trebuie reflecata ca atare.
Si tot pentru o mai buna informare, la ceremonia de deschidere a repreyentantei UNPR de la Bruxelles a fost prezent, Excelenta Sa, Ambasadorul Ioan Jinga. MAE a fost informat de acest lucru si chiar a sustinut si sustine prezenta UNPR la Bruxelles.
Nelu Neacsu