vineri, 23 martie 2012

Autocriticã pentru România

Vasile Puşcaş le răspunde reporterilor “Transilvania Business” la întrebările legate de problemele pe care le întâmpină România în absorbţia fondurilor europene.

Aşa cum subliniam şi în urmă cu câţiva ani, şi încă de actualitate, insuficienţele pornesc de la neadaptarea organizării autorităţilor implicate – “capacitatea administrativă de gestionare a fondurilor europene este structural viciată, politizată, slab profesionalizată, hiperbirocratizată, nemotivată, adesea debusolată și chiar generatoare de bariere în calea eficientei investiri a acestei resurse financiare. Pot fi arătate și alte cauze, dar ne-ar lua prea mult timp. Aș prefera să invităm autoritățile românești să-și autoanalizeze critic activitatea din acest domeniu și să vină în fața opiniei publice cu rezultate doveditoare că se poate proceda și pozitiv”, spune profesorul Puşcaş cu această ocazie.

Soluţia ar fi acţionarea urgentă – “trebuie schimbată concepția autohtonă despre fondurile europene! Acestea nu sunt o altă “pușculiță” bugetară, ci o resursă pentru investiții în dezvoltarea României, pentru a produce bunuri publice și rezultate concrete pentru cetățeni și business. Din păcate, toate strategiile și programele de dezvoltare, pe termen mediu și lung, au fost numai pretexte pentru imagologie politicianistă și nu instrumente de programare și aplicare a unor politici de creare a bunurilor publice și private. Motiv pentru care s-ar impune realizarea unor strategii bipartizane de dezvoltare a României, cu scopul modernizării reale și continui a țării, inclusiv folosind resursele investiționale acordate de Uniunea Europeană. Guvernul și autoritățile regionale/locale au datoria să revadă structura funcțională a administrării acestor fonduri și să o permanetizeze profesional. Nu în ultimul rând, se simte nevoia de transparență în procesul decizional, simplificarea procedurilor, debirocratizare, o comunicare adecvată, informarea tuturor categoriilor de posibili beneficiari și multe altele”.

Pentru perioada 2014-2020, “Comisia Europeană a propus chiar o simplificare a modului de accesare a fondurilor europene. De aceea, guvernul roman, dar și autoritățile regionale/locale, lumea afacerilor, ONG-urile ar trebui să regândească întreaga arhitectură instituțională și administrativă de gestionare a finanțărilor europene. Va fi impusă o logică pan-europeană a strategizării domeniilor finanțate prin bugetul european, concentrată pe îndeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020, ceea ce va crea României obligația unei prioritizări în acord cu amintitul document strategic european”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu