Într-un recent articol publicat în Cadran Politic, am explicat cum poate contribui concret la dezvoltarea României un român care trăieşte în afara graniţelor ţării, prin implicarea reală în viaţa politică.
..........
Într-o perioadă marcată de prezentarea candidaţilor pentru alegerile din acest an, doresc să accentuez importanţa implicării românilor plecaţi în politică, atât în ţara de absorbţie, pe de o parte, cât şi în viaţa politică din România, pe de altă parte. Sprijin de ani bun acest demers şi cred cu tărie în el. Românii din Diaspora trebuie să aibă o voce politică în România. Trebuie să recunoaştem că migraţia are un rol pozitiv pentru ţările europene adoptive, dar îl poate avea şi pentru ţară.
Milioanele de români care lucrează în străinătate trimit în ţară bani, dar contribuie în acelaşi timp şi la dezvoltarea economiilor în ţările în care lucrează. Diaspora românească poate să fie un vector important al politicii externe a României, aşa cum poate ajuta dezvoltarea altor sectoare în România.
România dispune de un potenţial uman pe care îl valorifică din păcate foarte puţin. Refugierea pe forumuri e de multe ori benefică, dar nu rezolvă frustrarea personală de cele mai multe ori, iar – hai să fim sinceri – impactul nu e chiar aşa cum l-am dorit. Experienţe traumatizante la iniţiative pornite cu dragă inimă, fac din unii români plecaţi să se izoleze şi mai mult faţă de România. Şi e mare păcat.
Implicarea în politică este o necesitate atunci când simţi că lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi că ai la îndemână soluţii bune ce merită încercate. Într-o permanentă interacţiune cu simplii cetăţeni, un partid decide ce fel de mesaje sunt importante şi căile cele mai bune de transmis, iar – teoretic – în caz de victorie în confruntările electorale, coaliţiile câştigătoare trebuie să aplice în practică promisiunile.
Doar prin implicarea românilor din Diaspora în politică se poate definitiva rolul acestora în crearea imaginii de ţară, în sprijinirea compatrioţilor plecaţi. Românii din ţările europene au în cele mai multe cazuri dreptul de a vota la alegerile locale şi chiar de a candida pentru a deveni consilieri locali în cadrul primăriilor în raza cărora locuiesc.
În această toamnă, pe 14 octombrie 2012, se organizează alegeri locale în Belgia. Atât femei cât şi bărbaţi, indiferent de naţionalitate, toţi locuitorii contribuie la construirea unui viitor durabil pentru cartierele în care îşi au reşedinţa. Cei aproximativ 55.000 de români din Belgia sunt un potenţial electoral fantastic pentru pentru o ţară precum Belgia, iar prin activitatea lor pot demonstra că merită implicarea în comunitatea locală din ţara de adopţie.
A candida este esenţial, iar dacă succesul nu va întârzia să apară, iar românul din Diaspora va fi şi ales, sunt de părere că acesta va fi în beneficiul tuturor părţilor implicate. O cooperare activă cu politicienii belgieni este un element absolut necesar pentru a veni cu soluţii viabile la problemele imigrantului român din Belgia.
În România este nevoie de o dezbatere politică reală despre potenţialul Diasporei româneşti şi ce implică aceasta atât la nivel economic, cât mai ales la nivelul oamenilor. Românii din Diaspora sunt un liant între ţara de inserţie, pe de o parte, şi compatrioţii plecaţi din ţară pe de altă parte, şi România. Acest drept este o oportunitate enormă de a se face remarcaţi, de a spune ceea ce au de spus, iar prin acţiunile lor vor putea contribui la îmbunătăţirea imaginii de ţară a României şi la dezvoltarea unor relaţii bilaterale fructuoase.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu