marți, 18 decembrie 2012

La (înde)mâna liderului - delegarea

Materialul pe care l-am citit recent în Cariere, evidenţiază o abilitate esenţială pentru un lider – capacitatea de a delega. “Din delegare au de câştigat managerii, oamenii care le sunt subordonaţi direct şi organizaţiile, însă cu toate acestea nu numai că nu se profită de avantajeze delegării, în plus, sunt cazuri în care împărţirea sarcinilor angajaţilor este considerată o atitudine negativă”.

Pentru superiori, „Un semn clasic al delegării insuficiente este faptul că lucrezi ore suplimentare şi te simţi complet indispensabil, în timp ce oamenii tăi nu sunt nemaipomenit de energizaţi şi se ţin de un program de lucru ciudat de regulat“, spune Walker, preşedintele unei firme de consultanţă.

Niciodată faptul că o sarcină a fost delegată nu înseamnă că importanţa superiorului a scăzut. De multe ori poate crezi că subalternii nu reuşesc să facă munca la fel de bine, însă un lider trebuie să îşi aleagă oamenii potriviţi pe care se poate baza, conştient de faptul că nu le poate face singur pe toate.

În acelaşi timp, pentru a nu cădea în cealaltă extremă, un sfat foarte bun pe care îl dă expertul – “Nu te detaşa complet de o sarcină pe care ai delegat-o. Rămâi implicat, dar lasă-i pe oamenii tăi să joace rolul principal în îndeplinirea sarcinii”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu