joi, 19 iunie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Făclia - ˝Clustere de comisari europeni?”

Joi, 19 iunie, ziarul Făclia publica articolul meu în care am vorbit despre restructurarea Comisiei Europene şi posibilitatea stabilirii unui sistem de vicepreședinți ai CE cu responsabilități asupra unor clustere tematice.

Redau în continuare articolul integral:

............


Viitoarea Comisie Europeană îşi va începe mandatul în această toamnă, compusă din 28 de membri, câte unul pentru fiecare stat din Uniunea Europeană. Problema esențială rămâne lipsa de omogenitate a Comisiei Europene, din cauza numărului prea mare de membri. În absența unei restructurări în acest sens, dezbaterile pe aceasta temă propun limitarea numărului de portofolii, dar care cere de asemenea o reorganizare internă, ​​cu, de exemplu, crearea de “comisari asistenți”.

Ideea nu este nouă. Încă din 2008, social-democratul Jo Leinen, sublinia că numărul comisarilor nu se poate multiplica la nesfârşit. În viziunea sa, ar fi potrivit să se acorde câte un post de vice-comisar ţărilor care nu au comisar. „Trebuie să ne gândim cum este reprezentată fiecare ţară în cadrul Comisiei. Nu trebuie neapărat să fie vorba de un comisar. În guvernele naţionale avem un ministru şi mai mulţi secretari de stat. Tot aşa cred că ar trebui găsit un sistem prin care să existe un număr de comisari şi un număr de comisari-adjuncţi”.

Mai recent, a început să se vehiculeze ideea unor ˝Clustere de comisari˝ începând chiar cu mandatul Comisiei Europene din 2014. Legislativul European propunea în această primăvară printr-o rezoluţie “numirea unor comisari fără portofoliu sau stabilirea unui sistem de vicepreședinți ai CE cu responsabilități asupra unor clustere tematice majore și cu competențe de a coordona munca CE în zonele corespondente, pentru funcționarea mai eficientă a Comisiei, fără a prejudicia dreptul de a numi un comisar de fiecare stat membru și dreptul la vot al tuturor comisarilor”, menționează textul oficial.

Practic se vorbeşte acum de 5 grupări în interior şi 5 comisari care să supervizeze munca celorlalţi în anumite clustere. Există o propunere concretă, fiind sugerate şi de ce fel de politici să fie astfel abordate, venită din partea reprezentanţilor marilor companii la nivel european. Aceştia au propus recent cinci acțiuni imediate pentru noua Comisie Europeană, pentru a spori atractivitatea și competitivitatea Europei. Pe lângă cele de de creștere, inclusiv cu un "Plan de energie", ambițios și creativ şi cele privind valorificarea talentelor, aş vrea sa insist pe competitivitate. Mediul de afaceri prezent la Bruxelles consideră că cea mai simplă și rapidă modalitate de a îmbunătăți competitivitatea este de a îmbunătăți guvernarea. În acest context, recomandarea principală ar fi de a păstra cele 28 de comisari care să fie regrupate în 5 grupuri: Macro-economie; Industrie, servicii și de digitalizare; Energie/mediu; afaceri interne; Relații externe, care să se ocupe de imaginea Europei.

Prezent la European Business Summit anul acesta, Barroso spunea că aceasta ar putea să fie o ipoteză de lucru pentru următoarea Comisie. Idei sunt în Bruxelles, şi sugestii vin inclusiv de la mediul de afaceri, însă ca orice reorganizare are nevoie de reglementare, iar în acest caz ar fi necesară revizuirea prevederilor Tratatelor aflate în vigoare.

Dan LUCA / Bruxelles



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu