miercuri, 23 iulie 2014

Jocul celor mari în afacerile europene - "Grupul Magritte"

Cele mai mari companii energetice care alcătuiesc "Grupul Magritte" susţin necesitatea de decizii cuprinzătoare și ambițioase în domeniu, la nivel european. Membrele grupului au alcătuit în primăvară o listă de nouă recomandări pentru reforma politicii energetice și climatice din Europa. Toate în scopul de a atinge cele trei obiective-cheie: competitivitate, sustenabilitate și siguranța aprovizionării cu energie în Europa.

Sugestiile vizează printre altele: prețuri mai competitive la energie, restabilirea ETS ca referinţă pentru politica energetică şi climatică, realizarea de parteneriate cu cele mai competitive nume la nivel mondial, în negocierile internaţionale ale Europei privind schimbările climatice, reglarea sprijinul public pentru noile surse regenerabile de energie, astfel încât acestea să poată concura și să fie integrate treptat în sistemul energetic, sprijinirea lidershipului Europei în domeniul tehnologiilor ecologice, inclusiv printr-o politică ambițioasă de cercetare și dezvoltare, multiplicarea rutelor energetice în importul de surse de energie eficiente  şi cu emisii reduse de carbon, dar și sporirea producției indigenă, asigurarea securităţii aprovizionării în sistemul energetic. Nu în ultimul rând, “Grupul Magritte” susţin crearea unei piețe europene interne mult mai fluidă, transparentă și interconectată.

Am prezentat acestea pentru a exemplifica cu cazuri concrete activitatea lobbiştilor în afacerile europene. E-on şi OMV sunt doar două dintre numele celor care fac parte din “Magritte”, deci chestiunile dezbătute vizează chiar şi beneficiarii din România a serviciilor oferite de cele două mari companii, nu?

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu