luni, 27 octombrie 2014

(Euro)Puls-ul românesc la Bruxelles

Sunt încântat că am putut contribui cu expertiza personală și “experienţa de Bruxelles” la recentul studiu Actor activ sau proactiv? Cum își reprezintă România interesele la Bruxelles?”,  realizat de Europuls.

Demersul privind identificarea modului în care sunt reprezentate interesele României în formularea politicilor europene este mai mult decât binevenit. Asta încercăm să facem și împreună cu colegii de la GrupRomânia – să conștientizăm în mentalul tuturor actorilor implicaţi importanţa prezenţei efective și active în proximitatea factorilor de decizie europeni.

Sunt bucuros să văd și în urma studiului, dar și în interacţiile personale, că românii care cunosc sistemul european au înţeles teoretic că fără intervenţia în “bucătăria” legislaţiei Uniunii Europene, nu vom putea da “gust” românesc. Trebuie să ne trezim din această aţipeală. Să nu mai moţăim între graniţele ţării, pentru că așa cum spunea eurodeputatul Sorin Moisă (S&D) "ceea ce lipsește din tablou pentru a face România un actor proactiv sunt inițiativele venite din România".

Iar dacă vine vorba de sectorul privat, puține firme românești fac lobby pe lângă instituțiile europene. Sub-reprezentarea românilor în cercurile din Bruxelles se simte mai ales în rândul celor care "gravitează pe lângă instituțiile europene". În prezent, deși numeroși agenți economici români sunt membri ai unor asociații sau federații profesionale europene, niciun român nu are o funcție de conducere într-o asociație profesională europeană. “Obținerea de funcții în asociațiile europene este un deziderat important al agenților economici românești, pentru că influențează procesul de luare a deciziei în asociație și permite impunerea intereselor specifice firmelor sau societăților respective”, preciza eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (EPP).

Sunt încântat de asemenea să văd că blogul Casei Europei, pe care îl compleze zilnic, și cartea “European Union: Views from Brussels” pe care o lansam în 2013, au fost o sursă bibliografică importantă pentru realizarea acestui studiu.

Felicitări iniţiatorilor studiului Laura Bretea, Alexandra Tămășan și Graţian Mihăilescu!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu