vineri, 14 noiembrie 2014

2014-2019 - ultima majoritate clar pro-europeanã în Parlamentul European?

Valentin Naumescu își exprima opinia vis-a-vis de parcursul european în cele două mandate ale Comisiilor Europene conduse de Barroso.

Moștenirea lăsată de Barroso, așa cum o descria Valentin, pornește cu ″Pentru cei care îşi amintesc, semnarea Tratatului de Aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, pe 25 aprilie 2005 la Abaţia Neumünster din Luxemburg, a fost ultimul episod optimist din lungul ciclu al integrării continentului, cu doar câteva săptămâni înainte de cutremurul politic provocat de respingerea Tratatului Constituţional, în referendumurile din Olanda şi Franţa, şi doar la trei ani distanţă de ceea ce avea să fie criza financiară globală (extinsă prin convulsiile Zonei Euro), care au schimbat profund perspectiva clasei mijlocii occidentale asupra democraţiei liberale, toleranţei, generozităţii şi absorbţiei continue a Estului Europei în mecanismul bunăstării apusene″.

″Criza Zonei Euro (2009-2012) a fost deosebit de severă, a lăsat urme sociale şi politice adânci în Eurobarometru, dar a fost, la limită, depăşită″, este de părere specialistul politic. De acum însă Juncker trebuie să faca faţă ″situaţiei Marea Britanie″, în continuare șomajul foarte ridicat din ţările sudice (în special în rândul tinerilor), sustenabilitatea monedei Euro fără uniunea fiscală şi bancară, o dorinţă puternic susţinută de Germania, formularea unei politici comune eficiente în domeniul energiei, ascensiunea populismului, totul culminând cu găsirea unui model de convieţuire paşnică şi raţională cu Rusia și totodată resuscitarea parteneriatului transatlantic.

Concluzionând, Valentin Naumescu subliniază că ″aceasta ar putea fi ultima majoritate clar pro-europeană în Parlamentul de la Bruxelles şi, în consecinţă, ultima Comisie favorabilă ideii de integrare europeană. Constatarea este o „povară”, o onoare şi un privilegiu istoric pe care Jean Claude Juncker şi echipa lui nu au voie să le rateze″.

În mesajele publicate de-a lungul anilor pe blog, am încercat să anticipez traseele posibile pentru susţinerea și continuitatea proiectului european (susţinându-mi ideile personale, sau prezentând părerile interesante expuse de alţii):








Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu