sâmbătă, 6 decembrie 2014

Garanția pentru tineret, la un an de la lansare


În această toamnă, Dr. Howard Williamson, profesor de politică europeană de tineret la Universitatea din South Wales, sublinia că este discutabilă măsura în care garanțiile pentru tineret vor crește șansele de angajare. Dezbaterea actuală se orientează spre capacitatea Uniunii Europene de a sprijini financiar aceste programe până în 2020. Targhetul propus iniţial de UE este ca până în 2020 procentul tinerilor angajaţi să ajungă la 75%.

De exemplu, Franța intenționează să extindă programul de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor pentru a acoperi 61 de noi departamente, dar reînnoirea fondurilor europene pentru a sprijini programul de după 2015 este incertă.

De unde a apărut problema? Uniunea Europeană și-a concentrat deja întreaga sumă, 6 miliarde de din buget pentru ocuparea forței de muncă, pe anii 2014 și 2015, în încercarea de a răspunde rapid la situația. "Reînnoirea iniţiativei pentru angajarea tinerilor va depinde de rezultatele sale şi pe modul de implementare", este de părere comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, Marianne Thyssen.

Dacă Franța şi-a anunțat sprijinul pentru refinanțarea initiativei pentru perioada 2016-2020, cu condiția ca aceasta să producă rezultate, alții, inclusiv Angela Merkel, au fost catalogat procedura drept greoaie, complexă și lentă.

Viitorul finanțării Inițiativei pentru Ocuparea Forței de Muncă în rândul tinerilor va fi decis în 2016, atunci fiind prevăzută revizuirea la jumătatea perioadei financiare multianuale a UE (2014-2020).


"Nu există încă un argument fundamental în favoarea menținerii sistemului. Nimeni nu poate nega faptul că tinerii au probleme în a intra pe piața europeană a muncii", a spus europarlamentarul francez Elisabeth Morin-Chartier, dar “dacă această politică de sprijinire a tinerilor se dovedeste a fi de succes, trebuie să continuăm și chiar să o dezvoltăm în viitor", a adăugat ea.


Potrivit cifrelor publicate de Eurostat pentru luna octombrie 2014, șomajul în rândul tinerilor în Uniunea Europeană a scăzut ușor din octombrie 2013 de la 23,3% la 21,6%. În zona euro, șomajul în rândul persoanelor sub 25 de ani a scăzut de la 24% la 23,5%. În țările cele mai afectate de criză însă, cifrele rămân îngrijorător de mari. Șomajul în rândul tinerilor se ridică la 49,3% în Grecia, 53,8% în Spania și 43,3% în Italia.


În România proiectele pilot au vizat judeţele Neamţ şi Alba.
 
Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu