joi, 4 decembrie 2014

Groenlanda se vrea în UE?

După alegerile anticipate care au avut loc în 28 noiembrie, Reuters anunţa că Partidul Siumut din Groenlanda a câștigat restrictiv (34,3%, faţă de 33,2%, partidul din opoziţie) alegerile anticipate. Noul lider Kim Kielsen va trebui să construiască o coaliție pentru a forma un guvern.

“Căderea” premierului Aleqa Hammond a oprit o retorică naționalistă care a promis independența față de Danemarca, bazându-se pe deţinerea unuia dintre cele mai mari depozite de minerale de pe pământ. Fostul ministru al educaţiei introducea în dezbaterea publică dinaintea alegerilor o temă neașteptată: eventualitatea pentru Groenlanda să se alăture Uniunii Europene.

Groenlanda, care a făcut parte din Comunitatea Europeană 1973-1985, se confruntă cu dificultăți politice și economice. Uniunea Europeană colaborează cu Groenlanda prin intermediul Acordului de parteneriat, prin care 217,8 milioane € au fost alocaţi pentru perioada 2014-2020.

Privind dispre UE spre Groenlanda, după ce a investit în est și sud, Uniunea Europeană ar trebui să-și îndrepte atenția spre nord, conform unor analiști. Groenlanda, spune deputatul André Gattolin și Dr. Damien Degeorges, ar trebui să fie o prioritate, printr-o investiție financiară puternică a Uniunii Europene în acord de parteneriat cu acest teritoriu strategic Arctic. MP André Gattolin a scris recent un raport privind Arctica și este completarea unui despre Groenlanda. Dr. Damien Degeorges este autor al unei teze de doctorat pe tema "Rolul Groenlanda în Arctica".

Situaţia Groenlandei rămâne delicată. Groenlanda, a cărei capitale, Nuuk, este mai aproape de New York decât Copenhaga, a devenit o colonie daneză la începutul secolului al 19-lea, dar și-a câștigat propriile competențe după al Doilea Război Mondial, introducerea unui parlament în 1979 și auto-guvernarea în 2009.

"În general, rezultatul acestor alegeri este o veste foarte bună pentru investitori, în special în sectoarele miniere și de infrastructură", a declarat Mikaa Mered, analist și Managing Partner în consultanţă la Polarisk. "Cu Siumut rămas la putere ... ne așteptăm ca Groenlanda să se stabilizeze”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu