miercuri, 3 decembrie 2014

Orașele într-o Europã Federală

O analiză a PGI, o firmă de consultanţă britanică, sublinia după referendumul din Scoţia că rezultatul este unul cam “nefericit”. Campania “Da” a făcut apel la emoţie, în timp ce campania “Nu independenţei” a adus argumente economice despre valute, datoriile bancare și comerciale și argumente politice cu privire la legislaţie și aderarea la UE.

Organizarea actuală, care sperie Marea Britanie, se aseamănă din ce în ce mai mult cu modelul german de state federale sau landuri, și este de multe ori rezumată de noţiunea de "Europa federală". Pentru a explica acest lucru, PGI atrage atenţia asupra statisticilor realizate la nivel european, care analizează fiecare dintre regiuni, unde dimensiunea regiunii corespunde cu dimensiunea economiei sale. Sunt clar evidenţiate și regiunile care ar putea tinde spre independenţă (unde nu e doar Scoţia).

Totuși există un alt mod de vizualizare a datelor care evită segmentarea artificială a regiunilor birocratice. Se merge la un nivel mai profund și se analizează diferiţi indicatori raportat la orașe, mai degrabă decât la regiuni. Orașele, în special într-o economie a serviciilor, sunt adevăratele motoare ale creșterii economice.

Având în minte aceste hărţi, e clar – viitorul Uniunii Europene s-ar putea să se bazeze pe creșterea gradului de descentralizare, în favoarea regiunilor mai mici, sau Europa va putea purta ecoul pre-industrializării, într-o Europă post-industrializată, în care orașul joacă un rol extrem de important, spun analiștii PGI.

E devreme să ne gândim ce se va întâmpla cu statul naţional?

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu