Dorothy Thomas a formulat o propoziţie ce ulterior avea să capete rangul de teoremă (teorema lui Thomas): “Dacă oamenii definesc situaţiile ca reale, acestea sunt reale prin consecinţelor lor”. Odată ce un înţeles a fost atribuit unei situaţii, acest înţeles serveşte pentru a modela ceea ce oamenii fac sau reuşesc să facă, dar şi consecinţele comportamentului lor. Aceasta este ceea ce numim o abordare constructivistă a realităţii. Individul „defineşte situaţia" printr-un proces de alegere a unei variante dintr-un evantai al posibilităţilor disponibile. Ca urmare „o situaţie socială este reală prin consecinţele definirii ei ca fiind reală".
Mă veţi întreba: Şi ce legătură are asta cu construcţia europeană şi cu România?
La recenta sărbătorire a celor 5 ani de existenţă a Clubului “România-UE” Bruxelles, am fost rugat să îmi exprim părerea despre prezenţele româneşti în Bruxelles-ul european pentru următorii 5 ani. Vreau să mărturisesc că utilizasem premizele teoremei lui Thomas în expunerea avută.
Cred în cele afirmate: “Este de aşteptat ca prin toamna lui 2009, foşti parlamentari europeni români, să revină la Bruxelles, de data aceasta deschizând firme de consultanţă”. Prin mesajul meu de atunci doream ca unii din cei 35 de parlamentari europeni români să înţeleagă această oportunitate.
De asemenea fraza “partidele politice din România se vor face mai vizibile în Bruxelles, şi nu doar prin intermediul parlamentarilor europeni” este plină de subînţelesuri. Mă gândesc la faptul că este timpul ca experienţa românilor din Bruxelles să aibă impact în politica românească. E prea multă pasivitate, care naşte adesea frustrări. Acţiunea solicită curaj şi asumare de responsabilităţi. Se poate transmite un semnal politic de calitate şi consistent de la Bruxelles, se pot lansa adevărate dezbateri cu impact în România, pe teme precum: fondurile europene, administraţia publică românească, despre rolul României în UE.
Subliniez din nou, Bruxelles-ul nu este doar locul de muncă al celor 35 parlamentari români şi al unui comisar european din România, este şi locul unde alţi 1.000 de români sunt deja implicaţi în afacerile europene din Bruxelles.
Dan Luca / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu