miercuri, 22 octombrie 2008

Fondurile europene schimbă structura economică a ţării

Recent am fost implicat în organizarea unui eveniment în incinta Parlamentului European de la Bruxelles. Subiectul a fost foarte incitant - adaptarea administraţiilor naţionale pentru maximizarea absorbţiei fondurilor europene. La începutul anului prezentam câteva opinii pe această temă. Parlamentarii europeni prezenţi acum câteva zile le dezbateri, spuneau:

“Bunăstarea proiectului european trebuie explicată cetăţenilor”
(MEP Miguel Angel MARTINEZ – vicepreşedintele Parlamentului European)

“E foarte important ca fiecare regiune de dezvoltare să aibă o strategie de dezvoltare clară pentru următorii 10 – 15 ani”
(MEP Constance KREHL – membră a Comisiei pentru dezvoltare regională)

“Nu există soluţii clare pentru cum trebuie să se adapteze administraţiile naţionale pentru a avea o absorbţie mai bună a fondurilor europene. Este foarte important să se decidă competenţele la nivel naţional şi regional”
(MEP Jean Marie BEAUPUY – liberal francez)

“Spaniolii, plecaţi la muncă în străinătate, au ajutat mult la dezvoltarea ţării”
“TGV-urile au schimbat structura economică a Spaniei”
“Am avut în Spania pentru 14 ani acelaşi Guvern: 4 ani pentru negocierea aderării la UE şi apoi 10 ani după aderare”
“Pentru o bună coordonare am înfiinţat în Spania, încă înainte de aderare, un super-minister responsabil cu proiecte concrete de dezvolatare a ţării. Spania venea la Bruxelles cu proiecte clare şi concrete, imediat după aderarea la UE”
(MEP Inés AYALA SENDER – socialist spaniol)

“Înainte de orice schimbare administrativă este nevoie de o diagnoză a filozofiei statului – cultura şi tradiţia politică a fiecărui stat este foarte importantă. Este important să se analizeze în acelaşi timp condiţiile externe, precum oportunităţiile financiare comunitare”
“Pentru o dezvolatare regională ştim că avem nevoie de regiuni puternice”
(MEP Jan OLBRYCHT – creştin-democrat polonez)

"Devine evident cât de necesare sunt, pentru o absorbţie eficientă a fondurilor europene, stabilitatea, sprijinul bipartizan şi pregătirea celor care gestionează aceste fonduri. Trebuie să lansăm o reformă serioasă în România şi să ne îndreptăm spre un model strategic care să reziste mai multe cicluri electorale şi nu spre unul destinat unei perioade infime de timp"
(MEP Victor Boştinaru - membru al Comisiei pentru dezvoltare regională)
Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu