Câţiva clujeni mi-au semnalat că scriu prea puţin pe blog despre Cluj şi despre racordarea sa la structura comunitară. E drept, Casa Europei a fost foarte activă în special în perioada 2003-2007, cu proiecte finalizate cu evenimente publice în Cluj. Îmi amintesc de exemplu cu mare plăcere studiul lansat în primăvara lui 2003 despre Impactul extinderii UE asupra Clujului, în care făceam recomandări pentru dezvoltarea oraşului şi a regiunii pentru următorii ani. Recomand celor interesaţi de acest subiect materialele de atunci, încă de actualitate.
De vreo doi ani blogul a fost principalul canal de comunicare cu comunitatea avidă de informaţii provenite din inima capitalei comunitare. Rezumând însă dezvoltările ultimelor 3 ani, observăm: Clujul are puţini europarlamentari şi asta este păcat, iar din cei 30 de membri sau supleanţi români ai Comitetului Regiunilor nici o persoană nu este din Cluj sau din judeţul Cluj.
Abordarea în lansarea de către conducerea Consiliului Judetean Cluj a Reprezentanţei Clujului la Bruxelles a fost fără nici un impact pe termen lung. Au fost mai multe “valuri” în presă decât abordări realiste pe care le propuneam încă din 2005, prin intermediul Comitetului European al Clujului.
Păcat că semnalele lansate atunci nu au prins la cei responsabili, în special la nivel instituţional. Poate acum, în 2010, vom avea un astfel de proiect realist, cu vectorul spre Bruxelles, în beneficiul clujenilor.
Dan LUCA / Bruxelles
Buna, Dan si multumesc, inca o data pentru ca ma tii la curent cu Europa( care ar putea fi si romaneasca..).Iti scriu pentru ca ai atins in acest articol un subiect care ma preocupa si pe mine, pe care l-am invocat in campania pentru PE si care, din pacate, nu a fost avut in vedere:reprezentarea echilibrata a Romaniei in PE.Tu te plangi ca mun Cluj nu are un europarlamentar, eu ma plang ca intreaga Moldova are numai unul.Poate ar fi mai bine daca am avea si noi, precum Germania,Italia sau Franta, sa avem europarlamentari alesi pe regiuni.
RăspundețiȘtergere