Acesta este titlul sub care în 1960 era publicat discursul euro-entuziast al filosofului spaniol liberal José Ortega y Gasset, adresat studenţilor la Berlin în 1949.
La recenta Conferinţă de presă de lansare a Preşedinţiei Spaniole a Consiliului UE, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, prezenta susţinerea din partea României pentru realizarea agendei europene propuse de Preşedenţia Spaniolă, printr-un discurs ancorat în convingerile expuse de Ortega, convingeri care sunt şi în 2010 de actualitate: “Europenii nu ştiu cum să trăiască dacă nu sunt angajaţi într-un mare proiect federativ. Când acesta lipseşte, se înrăiesc, se lenevesc, li se dezarticulează sufletul.”
Legătura României cu Spania este cu atât mai importantă cu cât numărul mare al românilor care au lucrat şi lucrează acolo, contribuie la dezvoltarea economică a ţării. Spania este un bun exemplu pentru România, un exemplu de stat european care a înţeles că “propria-i ţară reprezintă problema, iar Europa, soluţia”.
Nu este prima dată când am amintit de nevoia adaptării soluţiilor de succes găsite de alţii pentru rezolvarea problemelor naţionale.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu