În Belgia şi Italia, eID sau “electronic identity” a înlocuit deja cartea de identitate convenţională, lucru care pe viitor trebuie să se întâmple şi în celelalte state europene. Trecerea la digitalizarea identităţii europenilor este un proces complex, care va ocupa agenda încă cel puţin 20 de ani de acum încolo, aşa cum ziceau participanţii la un eveniment recent de la Bruxelles.
eHealth acoperă o parte importantă a proiectului european de reformă digitală.
În UE am avut eEuropa 2005, plan de acţiune care îşi propunea punerea la dispozitie şi utilizarea generalizată în Uniune până în 2005, a retelelor de bandă largă, precum şi securitatea retelelor şi a informatiilor, fiind axat de asemenea pe e-Guvernare, e-Învătare, e-Sănătate si e-Business. Acesta a continuat cu iniţiativa i2010, primul cadru politic coerent destinat erei convergenţei serviciilor de telecomunicaţii şi mass-media.
În ciuda eforturilor UE şi a dovezilor evidente că dezvoltarea IT-ului şi aplicarea aventajelor pe care le oferă se simt în orice domeniu, dezvoltarea infrastructurii IT e dificil de comunicat pentru politicieni şi implicit nu aduce voturi.
Este nevoie de schimbare macro a mentalităţii greşite care persistă încă. Trebuie să se treacă de la ideea “IT crează probleme”, la “non-IT crează probleme”.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu