Contextul guvernării globale revine în actualitate, un recent dosar al Euractiv definind termenul: “cooperarea între statele suverane cu privire la provocările comune. Aceste provocări au fost iniţial limitate la pace şi securitate, însă s-au extins semnificativ în ultimii ani, incluzând acum: negocierile comerciale pentru reduceri tarifare, agricultura şi drepturi de proprietate intelectuală, răspunsurile la criza economică şi financiară, problemele de mediu - cum ar fi schimbările climatice şi biodiversitatea - contra-terorismul, proliferarea nucleară, migraţia, traficul de droguri şi de fiinţe umane, precum şi riscurile pentru sănătate, cum ar fi pandemiile.”
Instituţii şi acorduri internaţionale abordează aceste provocări majore, iar pe lângă ONU sau OMC, UE are rolul ei în soluţionarea lor. Sunt cazuri în care unele state membre sunt mult mai bine reprezentate, mult mai vizibile decât celelalte, sau decât Uniunea ca întreg. Pe de altă parte, mai sunt şi alte state din afara comunităţii, printre care, SUA sau China, care exercită influenţe majore în dosarele globale.
Dacă vorbim de acţiunile ONU, am asistat recent la refuzul primit de UE în a lua cuvântul în cadrul Consiliului de Securitate. Cu toate acestea, Uniunea Europeană este un jucător global important, de luat în seamă.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu