Recenta declaraţie a preşedintelui Băsescu pe tema modelului european este puţin surprinzătoare prin felul de a o prezenta. Nu cred că pe malul apei, în Deltă, în plin sezon estival, era locul cel mai potrivit de a angaja o astfel de dezbatere, dar poate nu asta contează cel mai mult acum.
România s-a declarat de multe ori în favoarea unei Europe după model federalist, cel mai recent în iulie 2011, fostul comisar european Leonard Orban explicând direct, la evenimentul organizat de Clubul România-UE la Bruxelles, ce doreşte România pe acest palier.
Cum am spus şi cu alte ocazii, cetăţenii UE aşteaptă de la UE o contrucţie politică puternică, nu o „UE - piaţă”. E nevoie de o convergenţă cât mai mare a politicilor de la nivel european. Faptul că ar trebui să existe mecanisme de guvernanţă economică este de la sine înţeles. Chiar şi Tratatul de la Lisabona prevede un anumit tip de abordare politică comună la nivelul UE.
UE are un „ministru de Externe” şi se discută despre alegerea prin votul cetăţenilor a unui preşedinte al UE. Se simte însă nevoia unei solidarităţi mai mari la nivelul UE. Criza economică a demonstrat acest lucru.
În acelaşi timp, cu sau fără Statele Unite ale Europei, trebuie să înţelegem că în Europa există popoare cu tradiţii diferite, cu o cultură a locului şi va exista o tendinţă majoră de opoziţie la orice încercare de alterare a acestui lucru.
Degeaba vrei să ai mai multă putere la nivel comunitar, dacă nu fondezi un sistem care să ajute cetăţenii Uniunii să fie conectaţi la dezvoltările europene. Trebuie schimbat mult şi rapid, asta desigur dacă trecem de la turaţia de tip “Europă a elitelor” la una de tip “Europa cetăţenilor”, pas necesar în abordarea subiectului “Statele Unite ale Europei”.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu