... European
Anul 2011 va rămâne în istoria comunitară ca un an al marilor încercări. Cum altfel putem vizualiza dinamica întâlnirilor liderilor europeni pentru a salva moneda euro sau colapsul financiar din diferite ţări membre UE. Dacă acum 12 luni vorbeam doar de “măsurile de redresare economică, de soluţionare a problemelor financiare ale Greciei”, acum problemele sunt mult mai ample, în care nume precum Italia, Spania sau chiar Belgia apar menţionate. Este clar că şefii de stat şi de guverne merg mult pe o “integrare economică adâncită”, pentru a permite instituirea unui mecanism permanent de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro.
Spre sfârşitul anului, au avut loc schimbări de lideri în cadrul marilor partide politice europene. Înlocuind-o pe Annemie Neyts-Uyttebroeck în 25 noiembrie 2011, europarlamentarul Sir Graham Watson a devenit liderul liberalilor europeni. Recenta alegere a bulgarului Sergei Stanishev în fruntea socialiştilor europeni demonstrează că şi ţările est-europene au reprezentanţi politici de valoare, cu calitaţi apreciate în rândul partidelor europene. Stanishev îl va înlocui pe veteranul Poul Nyrup Rasmussen, care a ocupat această funcţie aproape 8 ani. Mandatul bulgarului va fi unul de interimat, până la congresul socialiştilor europeni din septembrie 2012 de la Bucureşti, când următorul lider va fi ales pentru 2 ani şi jumătate.
... Românesc
Aceleaşi probleme pe dosarele sectoriale problematice – corupţie, infrastructură, autostrăzi, social, fonduri europene neutilizate...
Dacă ne oprim asupra poziţionării României ca stat membru în cadrul UE, este nevoie de optimizarea relaţiilor între structurile publice şi private româneşti cu structura comunitară. Ne referim aici la coordonarea lobby-ului românesc, la consolidarea imaginii de ţară şi a prezenţei româneşti în spaţiul european.
Cu mare părere de rău constatăm că România nu reuşeşte să intre în clubul marilor ţări europene (aşa cum Polonia a reuşit să se impună printr-o Preşedenţie a UE plină de sens), jucând încă un rol marginal, într-o luptă permanentă de “lanternă roşie” cu Bulgaria.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu