joi, 5 ianuarie 2012

Dan LUCA – articol în Cariere – “Sfaturi pentru un job în Bruxelles (4)”

“Lumea consultanţei” este extrem de diversă şi de bine reprezentată în capitala comunitară. Pentru a afla mai multe despre cum poţi să găseşti un job în cadrul firmelor de consultanţă din Bruxelles, materialul publicat recent de Cariere este foarte util.

…......

Consultanţii sunt şi ei masiv reprezentaţi în Bruxelles. Câteva sute de companii îşi prezintă serviciile celor interesaţi, oferta fiind diferită ca preţ sau calitate de la o marcă la alta.

E greu de clasificat firmele de consultanţă. În opinia mea acestea se grupează în 4 categorii mari: specializate pe relaţiile cu presa (PR), pe lobby-ul legislativ (PA), pe managementul proiectelor europene şi pe managementul asociativ. Unele firme din Bruxelles se pot încadra în fiecare din cele 4 categorii, altele doar în una sau două.

Să încep cu firmele de “Public Relations“. Sunt câţiva mari jucători pe piaţă precum: Burson-Marsteller, Hill & Knowlton şi Ogilvy (aparent firme aflate în competiţie, dar aparţinând aceluiaşi grup - WPP). Edelman, Fleishman Hillard, Pleon, Chelgate, GPlus Europe, Interel, Weber Shandwick sau Mostra sunt alte nume care impun respectul în Bruxelles când vorbim de expertiză pe comunicare.

Deşi e greu de trasat o frontieră între PR şi PA, voi încerca să prezint câteva dintre brand-urile care fac diferenţa când e vorba de un lobby eficient: Kreab Gavin Anderson, EPPA şi FIPRA.

Cele mai cunoscute companii care au ca principală activitate “EU project management“ sunt: Tipik, Ecorys, Qwentes, Scholz & Friends, Media Consulta şi Gopa Cartemill. Când vedeţi de exemplu o pagină de web a unui DG sau un reportaj video despre, să zicem, eficienţa energetică la nivel comunitar, să fiţi sigur că aceşti consultanţi şi-au adus o mare contribuţie la realizarea “produsului finit“.

A patra categorie este cea a consultanţilor de “association management“, cu nume faimoase precum Kellen Europe, MCI sau AGS.

E bine de amintit şi organizaţiile sectoriale, care grupează diferiţi consultanţi în Bruxelles, precum The European Public Affairs Consultancies' Association (EPACA) sau The Society of European Affairs Practitioners (SEAP).

Şi de această dată, poate chiar mai mult decât în cazul celorlalte domenii, candidaţii pentru astfel de joburi trebuie să fie dedicaţi meseriei, cu aptitudini de buni comunicatori, dar în primul rând este nevoie de un bagaj vast de cunoştinţe tehnice din diferite domenii şi o bună înţelegere a sistemului în ansamblu.

Sunt deja zeci de români care lucrează în firmele de consultanţă din capitala comunitară şi asta arată ca cei interesaţi de acest sector pot să aplice fără nici o problemă.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu