Diaspora română are nevoie de o conexiune reală cu România, dar şi cu ţãrile de inserţie. Presa diasporei devine astfel indispensabilă. Despre sprijinirea publicaţiilor româneşti peste hotare am publicat recent un material în Occidentul Românesc (pagina 10).
.........
Media poate juca diverse roluri pentru Diaspora românească: de informare asupra realităţilor din ţara gazdă (în sensul prezentării chestiunilor de interes practic), de ‘‘interfaţă’’ cu ţara-gazdă, dar şi platforma de socializare şi relaţionare între membrii comunităţii, asta din ce în ce mai mult, pe măsura dezvoltării presei online.
Sprijinirea presei Diasporei este necesară, românii din Diasporă au nevoie de mijloace de informare care să se adreseze cu predilecţie lor şi care să reprezinte totodată vocea acestora. În acest fel, se va asigura un spaţiu de dezbatere publică al românilor din Diasporă. Reprezentanţii Diasporei vor deveni mai vizibili nu numai comunităţilor din care fac parte, dar şi românilor rezidenţi în regiuni geografice apropiate şi celor din statele vecine (Belgia-Olanda, Franţa-Belgia, Italia-Austria etc.), care pot întâmpina probleme asemănătoare, a căror rezolvare impune adeseori soluţii apropiate.
Un alt rol important al presei este acela de promovare a imaginii şi a mesajelor Diasporei. Cu cât presa scrisă, posturile de televiziune şi comunităţile de pe internet ale Diasporei române sunt mai cunoscute în ţara gazdă, cu atât mai puternic poate fi răspunsul acestora în faţa campaniilor negative de imagine din unele state membre, campanii care vizează direct sau indirect cetăţenii români. Soluţia la acest fenomen trebuie să vină de la comunităţile de români din Diaspora – singurele care pot oferi un răspuns credibil, cu efect durabil împotriva acelor atitudini care încalcă principiile ce stau la baza Uniunii Europene.
Acestea sunt doar câteva din ideile pe care le-am prezentat împreună cu colegii din Bruxelles încă de acum un an, însă sunt mult mai multe de spus pe acest subiect.
Tehnologia ne ajută şi este necesar să apară surse alterantive. Majoritatea românilor, din Bruxelles, din Belgia şi din alte ţări, vizionează în timp real programele televiziunilor româneşti, citesc “la greu” presa românească şi ascultă chiar radiourile din România. Însă aceste publicaţii nu sunt la fel de aproape de românii plecaţi pentru a simţi la adevărata intensitate “bătăile inimii lor”.
Veţi spune că sunteţi conştienţi de toate aceste avantaje pe care le oferă presa Diasporei, dar, mai ales cei implicaţi direct în dezvoltarea acestor genuri de proiecte, ştiu foarte bine că resursele financiare sunt limitate. Cum se poate sprijini finanţarea presei românilor de dincolo de graniţele ţării?
În primul rând importantă este recunoaşterea rolului românilor din Diaspora pentru România şi renunţarea la acele principii şi convingeri greşite care conduc la ruptura dintre românii din ţară şi semenii plecaţi.
Mă refer aici inclusiv la introducerea soluţiilor de finanţare pe care ar trebui să le ofere guvernarea ca şi dovadă a faptului că statul sprijină integrarea românilor în ţara gazdă.
Există români în Diasporă care fac miracole, pentru binele comunităţilor din care provin. Sunt portaluri întreţinute cu mare grijă, în care se găsesc informaţii practice despre diverse soluţii la problemele întâlnite în ţările de inserţie. Sunt oameni care dupa 10 ore de muncă mai au puterea să “stea” cu ochii în calcular cu orele, pentru că merită să-şi informeze compatrioţii despre ceea ce cred ei că e relevant.
Să nu vă închipuiţi însă că sunt adevărate afaceri în spatele acestor web-uri, sau chiar publicaţii print. Majoritatea activităţiilor sunt înterţinute de pasiuniile unor români de suflet, pentru care valorile materiale sunt tot timpul învinse de dorinţa de a face bine.
Mulţumiri tuturor acelor anonimi care contribuie la sedimentarea unor sentimente de normalitate între românii din Diasporă.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu