duminică, 12 februarie 2012

SF sau “Nori” de informaţie

Ce ziceţi de acest scenariu, pe cât de SF la prima vedere, pe atât de posibil în viitorul nu foarte îndepărtat publicat de Forbes?

“Dimineaţă, ceasul de pe noptieră se declanșează cu 30 de minute mai devreme decât ora la care l-ai programat. Linia de metrou are întârzieri considerabile, așa că a luat decizia să te trezească mai devreme ca să ai timp să ajungi la destinație. Nici nu trebuie să deschizi frigiderul să vezi că nu mai ai lapte – prin display-ul transparent al frigiderului se vede foarte clar sticla goală. Deschizi în schimb ziarul și, pe măsură ce pe coala subțire și transparentă de plexiglas se încarcă știrile zilei, ochii îți cad pe prognoza meteo: -10 grade și ninsori abundente. Renunți la ideea metroului și alegi să iei în schimb mașina. Însă timp ce turezi motorul, realizezi seama că ți-ai uitat în casă telefonul, așa că îi ceri computerului de bord să îți citească mailurile și să îți redirecţioneze toate apelurile către mașină”.

Posibilităţile tehnologice actuale şi eforturile IT-iştilor aduc tot mai aproape de realitate această “inteligenţă a lucrurilor” care ne înconjoară, facilitând activitaţile curente ale oamenilor şi eliminând din viaţă multe dintre problemele care apar din lipsă de informaţie sau din cauză că aceasta ajunge prea târziu la noi.

Serviciile de “cloud computing”, despre care am mai vorbit, sunt un pas real spre “The Next Big Thing”-ul schiţat în scenariul anterior. Adoptate mai nou şi de către companii, nu pentru că ar avea prea mulţi bani, ci din contră pentru că le ajută în reducerea costurilor, sunt o bună variantă în susţinerea flexibilităţii angajaţilor şi eliminarea treptată a muncii în birou, economisindu-se astfel, în situaţii de criză, cel puţin suma plătită pentru chirie.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu