miercuri, 23 octombrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Făclia – “Barroso şi pulsul Uniunii în 2013”

Nu s-a insistat prea mult pe discursul privind Starea Uniunii susţinut în acest an de Preşedintele Comisiei Europene, deşi este important pentru înţelegerea acţiunilor viitoare. În cel mai recent material pe care l-am pregătit pentru ziarul Făclia am evidenţiat câteva din subiectele abordate de liderul european în Parlamentul European, la începutul lunii septembrie.

Prezint în continuare acest articol în varianta integrală:

............

Preşedintele Comisiei Europene îşi susţinea în 11 septembrie discursul anual în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, începînd prin a menţiona că vocea alegătorilor care vor vota în 2014 va reflecta prestaţia liderilor europeni din ultimii cinci ani. José Manuel Barroso a expus care sînt, în viziunea sa, principalele idei în jurul cărora ar trebui să se articuleze o dezbatere politică cu adevărat europeană înaintea alegerilor de anul viitor.

El a accentuat nevoia de solidaritate în astfel de momente, precizînd că ”nu poţi să te afli cu cineva în barcă şi să spui că partea ta se scufundă”. “Este momentul să ne ridicăm deasupra problemelor pur naţionale şi a intereselor mărunte şi să realizăm progrese reale, în beneficiul Europei. Este momentul să conferim o perspectivă cu adevărat europeană dezbaterii cu electoratul din fiecare ţară”, spunea Barroso.

“Putem explica oamenilor că statele membre sînt cele care au acordat Europei atribuţiile şi competenţele pe care le are. Uniunea Europeană nu este o putere străină, ci este rezultatul deciziilor luate în mod democratic de instituţiile europene şi de statele membre.
În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că în anumite domenii Europa este lipsită în continuare de competenţele necesare pentru a realiza ceea ce i se cere, situaţie care este prea uşor scăpată din vedere de aceia – şi nu sînt puţini – care şi-au făcut un obicei din a naţionaliza succesele şi din a europeniza eşecurile. În ultimă instanţă, şi ceea ce avem, şi ceea ce nu avem este urmarea unui proces de decizie democratic şi cred că trebuie să reamintim acest lucru cetăţenilor”.

“Să nu uităm, stimaţi deputaţi, că miza alegerilor nu va fi doar Parlamentul European, nici Comisia Europeană sau Consiliul sau cutare ori cutare persoană. Miza alegerilor va fi Europa. Vom fi evaluaţi împreună, de aceea vă invit să acţionăm împreună – împreună pentru Europa, cu entuziasm şi cu hotărîre”, se adresa José Manuel Barroso membrilor Parlamentului European.

Nu a insistat însă pe efectele măsurilor de austeritate luate de liderii europeni pentru depăşirea crizei, motiv pentru care a fost criticat de anumite voci. Acesta preciza pe subiectul crizei că “Nu ne vom întoarce la normal, trebuie să ne modelăm un nou “normal”. Barroso a continuat optimist, prezentînd realizările la nivel european din acest mandat şi încurajînd participarea activă „Implicaţi-vă! Dacă nu vă place Europa aşa cum este, aduceţi-i îmbunătăţiri!”.

Recunoscînd că Uniunea Europeană nu este perfectă, preşedintele Barroso sublinia că nu trebuie doar să luăm decizii, ci să şi fim capabili să le punem în aplicare. Apropo de decizii, fiind vorba de un sector strategic, energia şi clima, “Europa nu poate lupta singură pentru combaterea schimbărilor climatice. Sincer, trebuie ca şi ceilalţi să se implice”, spunea Barroso. Pentru aceasta, amintea de un acord mondial, aflat pe agenda internaţională pînă în 2015.

Vorba preşedintelui Comisiei Europene: pînă la urmă, “Ne mîndrim cu ele sau le trecem cu vederea? Căpătăm acel plus de încredere care ne ajută să continuăm pe drumul pe care am pornit sau minimalizăm rezultatele eforturilor noastre?”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu