miercuri, 20 noiembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Făclia – “Vocea românească în Comisia Europeană”


În cel mai recent articol pe care l-am pregătit pentru ziarul clujean Făclia, am abordat subiectul reprezentării naţionale la Bruxelles, insistând pe profilul care ar trebui să dea “mandat” comisarilor europeni români.

Redau în continuare materialul integral:

............

2014 va aduce schimbări importante în privinţa liderilor europeni. Pe lîngă europarlamentari, României îi revine şi un fotoliu de comisar.

Pînă acum, susţin cu convingere faptul că domnul Dacian Cioloş ne umple de mîndrie prin activitatea sa. Mandatul pe care îl efectuează este excelent şi meritul este al întregii echipe pe care o conduce. Dînsul are o expertiză foarte bine conturată pe agricultură şi de aceea acest mandat i se potriveşte perfect. În general, însă, puţine ţări reuşesc să se menţină două mandale la rînd pe acelaşi portofoliu, deci probabilitatea ca din 2014 România să deţină din nou “agricultura” este foarte mică.
 
Dacă, însă, conturăm procedura de numire a comisarilor europeni, observăm o schimbare: după 2014 se pare că vom alege comisarii europeni din rîndul membrilor aleşi în Parlamentul European în mai 2014. Este o iniţiativă în a conecta Comisia Europeană la alegerile europene şi este bine că se dezvoltă aceste mecanisme de reprezentare democratică. De asemenea, un comisar european trebuie să aibă sprijinul politic din ţara de unde provine, să fie propus de guvern şi aprobat de preşedinte, la noi. Este de preferat să aibă deja experienţă de guvernare, cel puţin un mandat de ministru. Expertiza europeană este şi aceasta foarte importantă, avînd în vedere că audierile din Parlamentul European au refuzat multe candidaturi în ultimii ani. Trebuie ca acea persoană să fie respectată la nivel european, să aibă un discurs diplomatic, fără derapaj extrem. Iar ca influenţa la Bruxelles să fie maximă, avem nevoie de oameni care să vorbească şi româna şi “eurocrata”.

Ca dosar, am avut iniţial un portofoliu mai puţin important, multilingvismul, după care am trecut la ceva mult mai “strategic” – Agricultura. Ce ziceţi de Energie? Avînd în vedere că, de cele mai multe ori, politica energetică este privită ca o chestiune deosebit de sensibilă, de interes naţional, prin care unele state membre îşi propun să devină mai puternice şi mai influente ca altele. Chiar dacă interdependenţa statelor în sectorul energetic este o caracteristică esenţială, ţările membre continuă să ia decizii unilaterale, care, de cele mai multe ori, duc la creşterea fluctuaţiei preţurilor la energie.

În prezent, niciun stat membru nu poate asigura pe cont propriu aprovizionarea cu energie a cetăţenilor şi mai ales la preţuri acceptabile. România are un profil energetic foarte bun, astfel că ar trebui să încerce să obţină următorul comisar european, după alegerile europene din 2014, pe Energie. Ca independenţă energetică de ţară, noi sîntem printre primele trei state din Uniunea Europeană. Avem un profil foarte bun şi pe energia regenerabilă.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu