marți, 24 decembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Argeşul – “Să tragem linie la finalul anului 2013”


În noul material pe care l-am pregătit pentru cititorii ziarului Argeşul, mi-am propus un bilanţ al anului 2013.

Puteţi citi şi dumneavoastră în continuare acest articol, publicat marţi, 24 decembrie:

.........

2013, an pe care îl anticipam foarte dinamic, a demarat cu manifestări specifice unui an preelectoral. Partidele politice europene şi-au ales în cea mai mare parte candidaţii, chiar dacă liderii de campanie nu au fost încă anunţaţi oficial. Pe fondul crizei, au apărut mişcări eurosceptice în multe din statele europene.

Aşa cum precizam încă de la începutul lui 2013, europenii au aşteptat cu mare interes rezultatul alegerilor din septembrie din Germania, asistând la victoria Angelei Merkel pentru cel de-al treilea mandat de cancelar. Dacă până la alegeri, aceasta a insistat pe teme germane, doamna Merkel, după “reconfirmarea” în funcţie, se va reorienta mai mult spre problemele Europei. Deciziile europene “mari” vor continua să poarte amprenta puternică a Berlinului.

În timp ce eforturile pentru scăderea şomajului continuă, Europa se preocupă din ce în ce mai tare de reindustrializare, energie, dosare cheie, cu multe evenimente în cursul anului, în arena europeană, dar şi în România. Acestea se anunţă prioritare şi pentru perioada următoare.
 

O nouă faţă pentru Uniunea Europeană?

La mijlocul anului, Croaţia devenea noua membră din cadrul Uniunii Europene, adăugând Comisiei un portofoliu separat pentru Protecţia Consumatorului. Uniunea Europeană încearcă să transmită că procesul de extindere a UE este ceva real, palpabil.

Pe de altă parte însă, dezbaterile privind statutul Marii Britanii, în interiorul sau în afara Uniunii Europene, continuă, dar până după alegeri, indiferent de speculaţii, nu putem vorbi cu certitudine despre referendumul propus de actualul premier pe acest subiect. Scoţia a avut şi ea pe parcursul anului momente în care a reamintit posibilitatea de a se “desprinde” de Londra.

Spre sfârşitul anului s-au intensificat şi discuţiile pe tema independenţei Cataloniei. Situaţiile celor două state sunt diferite – şi până acum despre Scoţia se vorbea ca ţară separată din cadrul Marii Britanii, în timp ce Catalonia a avut un rol special în istoria Evului Mediu. Premierul britanic susţine referendumul, însă guvernul spaniol se declară împotriva consultării populaţiei pe această temă, din considerente constituţionale. În cele două state dorinţa de independenţă are mari implicaţii economice. Catalonia este una dintre provinciile cele mai bogate ale Spaniei. O separare a Scoţiei ar implica renegocieri în privinţa resurselor. După părerea unor specialişti, aceste manifestări ar încuraja şi alte regiuni din Europa să recurgă la separarea de “statele mari”.
 

2013-ul românesc

Ne-am luptat pentru Schengen, ne-am susţinut dreptul de a munci liber în Uniunea Europeană, am avut un an cu manifestări de stradă, că a fost vorba de Roşia Montană, de gazele de şist, de procentele alocate din bugetul de stat către educaţie sau medicină; am dezbătut privatizări, infrastructură şi modificări legislative… am tot dreptul să afirm că în România lucrurile se mişcă.

Dar pentru 2014 ne aşteaptă alegeri europene şi până atunci avem de “promovatť un comisar european care să obţină un portofoliu cât mai important pentru ţară şi să muncim cu toate forţele pentru 2019, când România urmează la preşedinţia UE.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu