miercuri, 29 ianuarie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – “Europa şi aventura de a găsi jobul potrivit”

Contextul actual de pe piaţa muncii impune nevoia unei mari flexibilităţi din partea candidaţilor. Trebuie înţelese avantajele erei globalizării, cu toate oportunităţile pe care le oferă. Despre acest subiect scriam în recentul material publicat de ziarul Prahova.

Găsiţi în continuare textul integral:

...........

În prezent, tinerii din Europa depun eforturi considerabile pentru găsirea unui loc de muncă sigur, adaptat studiilor efectuate. Este o adevărată aventură să te pregăteşti pentru o carieră de succes şi să îţi şi atingi ţelul, într-o lume marcată de un intens avânt tehnologic şi o piaţă a forţei de muncă extrem de dinamică. 

Cei mai mulţi acceptă compromisuri de joburi mai prost plătite, temporare, sau care nu au nimic de a face cu sectorul lor de expertiză. Această situaţie dificilă s-a agravat pe fondul crizei economice actuale, iar tinerii au devenit de cele mai multe ori cei dintâi în deciziile de a fi disponibilizaţi şi ultimii în cele de a fi angajaţi. Criza face ca mii de tineri să nu îşi găsească un loc de muncă şi câteva sute să fie mulţumiţi cu puţin, doar pentru că având în vedere situaţia existentă ar trebui să se considere „norocoşi˝. A avea un job este prioritatea tinerilor de acum, a-ţi plăcea jobul devine un lux pentru cei mai mulţi. Nu sunt totuşi de acord cu această abordare!

Într-o lume în care tehnologia are un loc educativ important, motivaţia este un ingredient indispensabil. Trebuie să înţelegem atât noi, cât şi copiii noştri, lumea în care trăim şi noile reguli care o definesc: schimbarea continuă, globalizarea, importanţa mai mare ca oricând a schimburilor interculturale - şi în context, a limbilor străine, mobilitatea muncii în plan global. Lumea nu stă să ne aştepte, se mişcă, având viteze diferite, după cum ne arată şi rezultatele globale în materie de educaţie. Europa a fost mult timp un lider în educaţie, dar sentimentul crescând în rândul tinerilor europeni e că nu mai fac mare lucru cu diploma lor, parcă nici masterul şi doctoratul nu mai au importanţa de pe vremuri. Acest lucru e generat de criza economică, dar criza nu poate fi învinovăţită de una singură. Adevărul e că nu mai există o corelaţie între educaţie şi piaţa forţei de muncă: ne pregătim pentru ceva şi piaţa vrea altceva. În această situaţie, cheia este flexibilitatea şi reorientarea în carieră, dacă domeniul ales iniţial nu mai are căutare.

O soluţie în acest sens e o politică de stagii în domeniul privat, cu condiţia să nu fie folosită abuziv ca mască pentru slujbe neplătite sau prost plătite. 

Instituţiile europene sunt preocupate de sprijinirea tinerilor în căutarea unui loc de muncă, mai ales că rata şomajului în rândul tinerilor este atât de ridicată. Prin adoptarea conceptului de „Garanţie pentru tineret˝, „statele membre ar trebui să se asigure că tinerii beneficiază de o ofertă de muncă de calitate, de un program de formare continuă, de o ofertă de ucenicie sau de un stagiu în termen de patru luni de la ieşirea din sistemul de învăţământ sau de la pierderea locului de muncă.”

În cadrul Consiliului European de la Bruxelles, liderii europeni au convenit ca mecanismele financiare existente la nivelul UE să fie mobilizate pentru o acţiune imediată în vederea stimulării ocupării tinerilor şi combaterea şomajului. În acest sens, la nivelul Uniunii, direcţionarea acestor instrumente trebuie realizată într-o manieră coordonată, în special către regiunile în care şomajul în rândul tinerilor se află la un nivel ridicat, dar şi pentru zonele care se confruntă cu o rată scăzută a ocupării în rândul tinerilor.

Şefii de stat şi de guvern au pus accent pe încurajarea IMM, ca motor de creare de locuri de muncă pentru tineri, au subliniat importanţa avansării finanţării (frontloading) şi a utilizării rapide a fondurilor puse la dispoziţie statelor membre. Au afirmat că soluţiile identificate trebuie să fie în primul rând implementabile. S-a accentuat importanţa Serviciilor Publice de Ocupare şi a creării unei reţele europene ale acestora.

România, ca stat european care se califică pentru „Garanţia pentru tineri“ cu trei regiuni de dezvoltare, din cele opt, va trebui să definească o strategie prin care să asigure pentru regiunile Centrul, Sud-Muntenia şi Sud-Est implementarea începând cu primele luni ale anului 2014 a unor scheme de tipul „Garanţia pentru tineri“.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu