vineri, 30 ianuarie 2015

Viitorul presei în dezbaterea din Parlamentul European

Zilele trecute am coordonat, în calitate de Director al Institutului Euractiv, o conferinţă în incinta Parlamentului European de la Bruxelles despre ″Viitorul presei europene″. Este un subiect care mă pasionează de ani buni, reuşid datorită preocupărilor continue să-l proiectez chiar într-o matrice academică.

Foarte interesantă dezbaterea, plină de realism, despre impactul tehnologiei asupra presei europene, despre sursele de finanţare, despre independenţa jurnalistului faţă de instituţiile europene, despre viitorul unui sector aflat în criză. Au fost abordate întrebări pragmatice, precum ″Este nevoie de o strategie sectorială media la nivel european în plus faţă de Digital Single Market?″, ″Este nevoie ca UE să preia iniţiativa sau doar să facă recomandări guvernelor naţionale?″, ″Este nevoie de un High Level Group pe tema presei UE?″, ″Putem concepe un sistem de a avea European Media Champions?″

Evenimentul a beneficiat de prezenţa a doi foşti comisari europeni, care acum – descătuşaţi de presiunea instituţionalã – au spus cu adevărat cum se vede din interiorul sistemului politic comunicarea cu cetăţenii.

Siim Kallas, iniţiatorul European Transparency Initiative, suplinia că în martie 2005 a prezentat pentru prima dată ideea de a avea un registru al acreditării lobbyiştilor, iar acum proiectul este un adevărat succes. Totuşi UE mai are mulţi paşi de făcut în privinţa transparenţei. Interesantă observaţia sa: ″Dacă ne uităm în librării, la sectorul UE, apar doar două feluri de cărţi, primul referindu-se la colapsul sistemului european, iar al doilea cuprinde nişte cărţi plictisitoare despre mecanismele europene″.

Connie Hedegaard, şi ea comisar european în Cabinetul Barroso, mergea chiar mai departe: “Comisia Europeană are o atitudine greşită faţă de comunicare″, observând că sunt tot mai puţini jurnalişti acredităţi la Bruxelles: ″acum 10 ani erau 20 de corespondenţi din Danemarca, acum sunt doar 10″. Iar fosta doamna fost-comisar adăuga: ″Why this? The media follows the political power!″

Dan LUCA / Bruxelles 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu