miercuri, 4 martie 2015

Rifkin despre regândirea Europei

Jeremy Rifkin, economistul care a dezvoltat conceptul celei de-a treia revoluţii industriale, a fost invitat să vorbească la conferinţa organizată de Banca Europeană de Investiții, în Berlin. Înainte de evenimentul ce a avut loc sub titlul „Momentum for Europe”, teoreticianul declara că Europa are nevoie de o mai mare implicare politică şi mai mult decât de 315 miliarde € pe care să-i angajeze în transformarea economiei sale. Rifkin explica că este nevoie de repoziționarea priorităților de investiții în Europa, crearea de milioane de locuri de muncă, crearea de noi oportunități de afaceri, salvarea societăţii.

"Ceea ce avem nevoie să vedem este o nouă viziune a modului de conectare a fiecărei regiuni a Europei într-un nou Internet al lucrurilor, o a treia revoluție industrială pentru secolul 21, care poate integra de fapt Europa ca un singur spațiu și poate contribui la creșterea dramatică a productivității și la crearea de locuri de muncă" a detaliat acesta.

"UE se află acum într-o situație incertă, fără o viziune clară a următoarei etape a călătoriei sale", a spus economistul. Sistemul propus de Rifkin presupune noi tehnologii de comunicare pentru a gestiona mai eficient activitatea economică; noi surse de energie pentru a alimenta mai eficient activitatea economică; și noi moduri de transport pentru a muta mai eficient activitatea economică.

UE își datorează succesul unei serii de viziuni economice și sociale care au motivat statele membre și cetățenii pentru a continua pe un drum comun – Discuţiile privind Tratatul de la Maastricht, creând o Uniune politică; introducerea monedei euro, Uniunea Monetară; extindere, Obiectivele 20-20-20,  tranziția într-o economie durabilă cu emisii scăzute de carbon, a spus el.

Germania, Danemarca, Franța, Italia s-au angajat deja pe acest drum nou. "Merkel înţelege, Hollande înţelege, Juncker înţelege", spune el, adăugând că "mulți alți lideri înţeleg, dar este într-adevăr doar începutul." Demersurile au şi beneficii geo-strategice, cu o China implicată pe acest drum, contribuind la crearea unui spațiu economic unic integrat pentru întreaga Eurasia, evident nu fără a fi necesară o perioadă lungă de timp pentru realizarea acestui scop major.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu