sâmbătă, 19 decembrie 2015

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: “Anul politic european 2016”

Am încercat astãzi, 19 decemberie 2015, prin intermediul Ziarului Financiar, sã identific principalele evenimente politice ale anului european 2016.

----------------------

Uniunea Europeanã a fost zguduitã de douã evenimente majore în 2015. Criza emigranţilor şi atacurile terorismului islamic au adus pe tapet subiecte la care Bruxelles-ul gãseşte cu greu soluţii.

Urmeazã 2016. Fãrã doar şi poate, multe dintre temele acestui an se vor regãsi şi în viitor. Existã totuşi anumite subiecte noi, care vor intra pe agenda publicã încã din primele luni ale noului an.

Referendumul din Marea Britanie va avea loc cel mai probabil în toamna lui 2016 şi permiteţi-mi un pronostic. Chiar dacã premierul britanic va încerca sã renegocieze anumite aspecte ale relaţiei cu UE, puţine lucruri concrete va obţine de la Bruxelles. Proiectul european este definit ca unul al solidaritãţii, iar vocile singulare se izoleazã treptat, chiar sub ameninţarea pãrãsirii corabiei. Aceastã strategie de santaj european va avea un bumerang asupra lui David Cameron. Concret, estimez urmãtorul scenariu: Marea Britanie nu va obţine concesii semnificative de la UE în prima parte a anului 2016, referendumul va confirma însã prezenţa britanicã în UE, provocând o crizã internã la nivelul conservatorilor britanici, care va avea ca şi consecinţã pierderea puterii la urmatoarele alegeri. E ceva asemanator cu cele petrecute în spaţiul politic francez în anul 2005, când o parte considerabilã a Partidului Socialist a ezitat în privinţa ratificãrii constituţiei europene.

În rest, puţine iniţiative majore se vor porni în 2016, mai ales cã avem un an preelectoral atât în Germania, cât şi în Franţa. Un pic de animaţie se va produce la sfârşitul anului viitor din cauza alegerilor primare organizate cel mai probabil de cãtre Partidul Republican (dreapta francezã actualã, condusã din nou de Nicolas Sarkozy). Desigur, nu putem uita în 2016 alegerile din Statele Unite ale Amercii, urmãrite cu mare interes şi pe continentul european.

La nivelul politicilor sectoriale e interesant de urmãrit ce va însemna în mod concret Digital Single Market sau Energy Union. Negocierile comerciale cu SUA, subiectul Turcia şi chestiunile legate de protecţia frontierelor europene vor trezi cu siguranta interes din partea presei europene.

Reindustrializarea Europei este un proces de urmãrit, mai ales cã Forumul de la Davos din ianuarie se va axa pe Industry 4.0, iar Hannover Fair-ul din aprilie, locul unde industria germanã îşi lanseazã mesajele, va avea ca parteneriat privilegiat în 2016 Statele Unite.

Dan Luca / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu