joi, 22 decembrie 2016

Dan LUCA interviu în Fãclia: “Incertitudinea planeazã asupra anului 2017. E mult de lucru la proiectul european!”

Pentru cei interesaţi de politica europeanã, mi-am permis sã schiţez evenimentele majore ale anului 2017 prin intermediul unui interviu publicat astazi, 22 decembrie 2016, in ziarul Faclia.

------

Dan LUCA este originar din Cluj, dar de 20 de ani îşi desfãşoarã activitatea în Bruxelles-ul european. Este Senior Director la EurActiv, trustul de presã axat pe politicile europene. De 10 ani este doctor în relaţii internaţionale şi studii europene, predând activ cursuri la Universitatea Liberã din Bruxelles (ULB), Universitatea din Leuven şi SNSPA Bucureşti.

Fãclia de Cluj: Aţi numit 2016 “annus horribilis plus”. La ce ne putem aştepta în anul 2017 din punct de vedere european?
Dan LUCA: Ne aşteaptã un an complex. Vor începe negocierile de ieşire a Marii Britanii din UE şi multe resurse se vor îndrepta în aceastã direcţie. De asemenea, Uniunea Europeanã a declanşat recent un mecanism de reformã, iar în câteva luni ne aşteptãm la dezbateri despre acest subiect. Prima piatrã de încercare în luna martie cu prilejul aniversãrii la Roma a “celor 60 de ani de Europa”. Crizele actuale, precum emigranţii, Ucraina sau şomajul, vor continua sã influenţeze propund viaţa cetãţenilor europeni. Douã dosare care ne dau speranţe în 2017, reindustrializarea Europei, acest fantastic Industry 4.0, dar şi mult aşteptata dezmorţire a Generatiei Erasmus. Reamintesc cã anul viitor se vor împlini 30 de ani de la implementarea acestui program cu rezultate incredibile: 3 milioane de beneficiari şi… (surprinzator) cei un million de copii proveniţi din cuplurile mixte facilitate (fãrã voie) de mobilitatea europeanã oferitã… Putem spune că Erasmus a contribuit la formarea unui spirit european? Să fie acest Erasmus o “sămânţă de europeni” de care avem atâta nevoie? 

FC: Agenda internã a unor ţãri europene poate sã pericliteze mult agenda europeanã. La ce ne putem aştepta anul viitor?
DL: 2017 este deosebit de dinamic din punct de vedere al alegerilor la nivelul ţãrilor membre mari. Franţa îşi va schimba liderul în luna mai. Spectrul posibilei alegeri a lui Marine Le Pen ca președinte francez apasã puternic Europa...  Germania mizeazã din nou pe Angela Merkel la alegerile din septembrie.. Se va clatina de data aceasta doamna de fier a Europei? Nici Italia, Spania sau Polonia nu au guverne prea stabile, deci ne putem aştepta la alegeri anticipate în unele ţãri...

FC: Desigur trebuie sã privim şi internaţional. Cum se vede 2017 la nivel global?
DL: Primul an de mandate al noului preşedinte american trezeşte interes enorm. Este încã multã incertitudine, iar 2017 poate sã confirme sau infirme unele supoziţii. Lupta împotriva statului islamic este prioritatea maximã şi anul viitor. Referidu-ne la puterile mondiale, va continua lupta politicã şi economicã între SUA, Rusia şi China. Subiecte de urmãrit: Turcia şi Iranul.

FC: Ce ne putem aştepta în România?
DL: Privit macro, noul Guvern va avea o reponsabilitate uriaşã. Presiunea celor 10 ani de apartenenţã a ţãrii la UE şi miza pregãtirii Preşedinţiei românesti a UE de peste doi ani, va produce o dezbatere interesantã în spaţiul public. Întrevãd o relansare a reformei regionale a României, blocatã acum câţiva ani.

FC: Clujul şi anul 2017. Asteptãm mari decizii sau proiecte?
DL: Atmosfera din Cluj prinde deja la nivel european. S-a consolidat marca de loc cool cu evenimente culturale şi sportive majore. Nu uitaţi cã principala “industrie” clujeanã este mediul universitar. O treime din populaţie este implicatã activ în universitãţi, fie ca student, cadru didactic sau lucrând în administraţie… Trebuie continuatã extinderea şi modernizarea aeroportului. Este crucialã finalizarea autostrãzii Oradea – Cluj – Bucureşti, dar asta nu depinde doar de clujeni. În rest accent puternic pe infrastructura digitalã. 5G, internetul obiectelor, completitivitate la nivel global trebuie sã fie prioritatea clujenilor…

FC: Personal ce proiecte doriţi sã realizaţi în 2017?
DL: În prezent coordonez birourile comerciale ale EurActiv din Bruxelles, Berlin, Paris şi Londra şi e normal sã doresc ca anul viitor sã derulãm proiecte pan-europene cu multinaţionale, dar şi cu federaţii europene sau organizaţii nonguvernamentale. Continuând ceea ce am început acum câţiva ani, doresc sã animez conferinţe pe teme de actualitate precum finanţarea regiunilor europene, reindustrializarea Europei, educaţia europeanã, viitorul UE, alegerile primare europene sau transparenţa lobby-ului european. Din punct de vedere românesc, sper într-o implicare activã în pregatirea Preşedinţiei româneşti a UE, chiar dacã nu îmi doresc sã deţin o poziţie guvernamentalã. A gândi larg este ceea ce are nevoie România. Avem nevoie de “echipa româneascã Brexit”, “echipa româneascã Viitorul UE”, “echipa româneascã Reindustrializare mondialã – Industry 4.0”, “echipa româneascã Presedinţie UE – 2019”, şi alte 3000 de echipe româneşti pentru dosarele sectoriale europene…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu