luni, 18 decembrie 2017

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene ″2018 – anul multiplelor întrebãri pentru UE?″

Revin astãzi, 18 decembrie 2017, cu o analizã a situaţiei politice europene, la cumpãna dintre ani. Mulţumesc Convorbiri Europene pentru gãzduire.

---------------

Ne apropiem de sfârșitul anului și așa cum este normal încercãm sã analizãm principalele evenimente marcante din 2017. Comparativ cu anul 2016, putem spune ca 2017 a mers bine din punct de vedere european. Alegerile din martie din Olanda l-au izolat pe Geert Wilders, iar prezidenţialele din Franţa au adus victoria centristului Emmanuel Macron, izolând superb Frontul Naţional condus de Marine Le Pen. Macron s-a dovedit un punct câștigat pentru UE, iar recentele initiative pe zona euro ne dau speranţe pentru 2018.

Angelei Merkel nu i-a ieșit din prima formarea noului Guvern, dupã câștigarea recentelor alegeri, Europa fiind surprinsã de ambiţia liberalilor germani de a nu intra la guvernare. Permiteţi-mi sã anticipez o coaliţie mare în Germania, cu Martin Schulz Ministrul de Externe. Nu întâmplãtor acesta a propus un proiect de "trecere la Statele Unite ale Europei".

Spania a fost zguduitã de "explozia catalanã". Un guvern fragil, minoritar, încearcã sã-și salveze existenţa și integritatea ţãrii. Povestea continuã și în 2018…

În 2017 am fost suprinși de ezitãrile Marii Britanii în negocierile Brexit. Percepţia cum cã "britanicii au o diplomaţie de invidiat și negociatori de excepţie" versus "Uniunea Europeanã este o mașinãrie greoaie și ineficientã" au fost rãsturante total. Sã vedem cu se va derula parteneriatul în 2018, mai ales cã trebuie sã încheiam negocierile pânã în octombrie.

Nu a fost nici o suprizã continua rãzvrãtire adolescentinã (13 ani de la aderare, nu ?) pentru Ungaria și Polonia. Miza alegerilor naţionale împinge anumiţi lideri europeni în a sacrifica idealul european pentru mesaje populiste și naţionaliste. Mare pãcat…

Sunt curios sã observ cum va funcţiona coaliţia austiacã în 2018. Un tânãr carismatic ca premier, cu extrema dreaptã la braţ, în centrul Europei, e un subiect de urmarit în 2018.

Aștept sã vãd în 2018 o dezbatere despre viitorul Uniunii Europene, mai ales ca e an pre-electoral la nivel european. Nu doar guvernele celor 27 ţãri sunt chemate la apel, dar și partidele politice europene. Vom avea alegeri primare europene ? Depinde… depinde în special de Partidul Popular European, aflat la putere în UE… depinde de Jean-Claude Juncker, dacã doreste (sau i se impune) un nou mandat de președinte al Comisiei Europene…

Şi apropo, sã nu uit, mult succes prietenilor bulgari în preluarea Președinţiei UE!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu