marți, 1 martie 2022

Dan LUCA – editorial în Fãclia: ”România, Ucraina și Bruxelles”

Astăzi, 1 martie 2022, am scris într-un editorial publicat de Făclia cum se vede de la Bruxelles situația din Ucraina.                     

 

“Guvernarea globală nu funcționează”, acesta a fost mesajul Secretarului General al Națiunilor Unite, António Guterres, referindu-se la invazia Rusiei asupra Ucrainei. Ultimele zile ne-au adus multă neliniște, iar perioada de instabilitate este doar la început. Simpatia noastră este cu poporul ucrainean, pus acum la grea încercare.

 

Întrebările abundă și furia cetățenilor este din nou vizibilă. Acum doi ani eram surprinși de o criză pandemică, în care omenirea a fost mică, mult mai mică decât credeam. Ne-am adaptat și am supraviețuit, dar strângeam din dinți și ne întrebăm constant de ce nu am prevăzut așa ceva ? Cine trebuia să fie responsabil de acest subiect ? Politic, tehnic…

 

Acum a izbucnit războiul, la frontiera țării noastre. Iar atacul este unul clasic, de manual. Criza ucraineană este una mondială, care arată din nou incapacitatea de a ne gestiona resursele planetare și de a înțelege că pacea este cel mai bun mod de conviețuire. Ne facem cruce și ne bucurăm ca români că am prins trenul aderării europene și că suntem în interiorul NATO. Dar ne gândim la frații noștri moldoveni care nu au reușit să între în aceste structuri și care par acum foarte vulnerabili.

 

Este un test enorm pentru România și pentu nația română anul 2022. Avem nevoie să ne raportăm la valorile europene în care credem și să acționăm responsabil. Facem parte din aceste alianțe strategice, nu întâmplător, și trebuie să ne onorãm statutul de membru.

 

Așa cum vã puteți imagina, Bruxelles-ul, ca sediu al NATO și al UE, are atenția maximă asupra crizei ucrainiene. Se caută soluții, dar cel mai mult se încearcă acum să existe unanimitatea statelor europene pentru a acționa coerent. Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, preciza că “Uniunea Europeană nu a avut o strategie față de Rusia, lăsând practic un teren fertil lobby-ului rus pentru acțiuni bilaterale”.  

 

România are ancorele internaționale pentru a face față actualei situații. Apartenența la alianţe este benefică, dar e nevoie acum de o abordare rațională. Să nu uităm limitele în care se poate activa: de multe ori vezi, în funcţie de naţiune, abordãri fie prea curajoase, fie prea pasive, şi mai tot timpul extremele nu sunt apreciate în coalițiile internaţionale.

                                                                                                                 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu