joi, 12 mai 2022

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar : ˝Idei noi despre construcţia europeanã˝


În Ziarul Financiar de astăzi, am publicat un articol despre starea proiectului european în contextul războiului din Ucraina.

 

Anul acesta, ziua de 9 mai a grupat toate mesajele geopolitice alte trecutului, prezentului, dar și ale viitorului. A fost menționată victoria asupra nazismului din 1945, văzută prin lentila moscovită, dar și a țărilor europene. Așa cum bine știm, pe 9 mai sărbătorim și Ziua Europei, iar anul acesta a fost parcă altfel. Rãzboiul din Ucraina ne-a adus adus mai aproape de valorile europene. Începută acum un an, Conferința asupra viitorului Europei a avut și ea punctul culminant exact pe 9 mai 2022. În contextul preşedenţiei franţuzeşti a UE, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, proaspătul președinte reales francez a prezentat câteva idei despre viitorul uniunii.

 

Ne interesează enorm această dezbatere, care de multe ori pare filosofică și distantă faţã de cetățeni. Încă de la începutul lunii mai, a apărut discuția despre posibila revizuire a tratatului european. Imediat, la doar câteva zile, s-au polarizat două grupări ale ţãrilor membre UE. Unele menționau că e important să înțelegem clar necesitatea acestei proceduri complicate, înainte de a lansa scenarii revoluționare.

 

Ideea unei Political European Community, concept prezentat în premierã de Emmanuel Macron, a mișcat sistemul european. E bine de văzut detaliile acestei construcții, paralele sau nu la UE, un fel de camerã de așteptare pentru aderarea la UE sau nu. S-a făcut și o referire punctuală la anumite politici care să fie abordare în această structurã, precum apărarea, energia, transportul și infrastructura. În contextul inflamat de război, orice menționare a politicii de apărare europeană este de interes maxim. Poate de aceea a fost inclusă chiar și Marea Britanie ca un posibil membru al acestei structuri politice. Interesant de urmãrit reacţia britanicilor la aceastã invitaţie.

 

Ne întrebãm, desigur, cum este văzut aceast proiect din Balcani. Mulți o vor vedea ca pe o birocratizare, chiar amânare, a aderării la UE. Experții susţin că însuși Parteneriatul Estic a fost o construcție pe aceeași linie… Să întrebăm ucrainienii sau moldovenii despre utilitatea unei astfel de cooperări. Să nu uităm însă și de Norvegia, Elveția și de – bineînțeles – Turcia.

 

Puțini îşi mai amintesc, dar la începutul anilor ’90, se vehicula ideea ca țările din Europa Centrală și de Est, proaspăt eliberate de jugul sovietic, să formeze doar ele o alianțã, de genul UE2. Mă bucur foarte mult că nu s-a mers pe această idee, iar acum avem posibilitatea să unim continental prin intermediul unei singure Uniuni Europene.

 

Dezvoltările viitoare ne vor aduce cu siguranță în următoarele luni mai multe informații despre o Comunitatea Politică Europeană sau despre ce e nevoie să schimbăm la nivel instituțional pentru a avea o Europã mai eficientă. Conceptul autonomie strategice europene se accelerează și progresiv vom avea analize sectoriale de genul ˝contribuția sectorului auto la o Uniunea mai puternică˝. În acest context, cel mai probabil, se va relansa și mecanismul campionilor industriali europeni, pe un ax clasic de dezvoltare Franța-Germania, după modelul companiei aerospațiale Airbus.

 

Vom discuta tot mai mult despre sectoare strategice europene, fie ele sănătatea, lanțul de aprovizionare cu alimente, energia sau cooperarea la nivel de securitate și apărare. Vom începe conversații despre relaționările europene cu țări precum India sau cele din America de Sud. Totul este pragmatic, economic și politic.

 

Vom avea discuţii picante, controversate probabil, despre energia nucleară și exploatarea gazelor de șist în Europa Centrală. Dar vom vorbi realist despre interesele naţionale într-un ansambu bine articulat european.

 

Dan LUCA / Bruxelles

                                                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu