luni, 29 august 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia: Exemplul Poloniei


Astăzi am publicat un articol în Făclia de Cluj despre abordarea Poloniei în afacerile europene.

 

 

Polonia a înregistrat în ultimii ani performanţă economică și dezvoltare socială. A fost realizatã atât producţie, cât şi consum pe baze sustenabile pe parcursul ultimilor ani și a fost singurul stat membru al UE care a reuşit în 2009 să evite recesiunea.

 

Varşovia face acum apel ca Rusia să fie eliminată din G20, ca expresie a dezaprobării cu privire la agresiunea rusească împotriva Ucrainei. În acelaşi timp, Polonia ar vrea să intre în clubul celor mai bogate ţări ale lumii. Varşovia propune ca locul Rusiei să fie luat de către Polonia, care s-a situat pe locul 21 în clasamentul mondial al economiilor în 2020.

 

Polonia a știut să joace perfect cartea de membru al Uniunii Europene. Politic, dar și din punct de vedere al politicilor sectoriale. A pregătit administrația ca "țară mare europeană" (acoperă toate dosarele legislative) și a implicat stakeholderii încă din faza negocierii aderării la UE.

 

În spatele succesului polonez stă o strategie elaborată, dar și o executare perfectă a celor propuse. S-a reușit, încă de acum 15 ani, să se creeze un țesut de centre de gândire care ajută schimbul de idei. Îmi amintesc și acum cu mare plãcere interacțiile cu Demo Europa, unul dintre deschizãtorii de drum pe acest palier.

 

Polonezii au investit real într-un lobby polonez la Bruxelles. În special politica energetică este bine monitorizată și analizată. Au practic trei vectori de acțiune, fostul premier Jerzy Buzek (un eurodeputat dinamic acum), Reprezentanţa Permanentă a Poloniei pe lângă UE (într-o coordonare perfectă cu Guvernul) și sectorul privat. Asociația Poloneză de Electricitate este vârful de lance și are o echipa de vis la Bruxelles.


Vorbim de asemnea de fonduri de milioane de euro alocate anual în bugetele de comunicare (fie de
la Guvern, fie din sectorul privat). Este o lecție de afaceri publice, cu rezultate palpabile, dacă ne referim de exemplu la fondurile europene alocate Poloniei pe Just Transition.


După ce a început Războiul din Ucraina, simpatia pentru Polonia a crescut imens, mai ales la nivelul Comisiei Europene. Lobby-ul polonez are acum deschise ușile la toți comisarii europeni.

Nu întâmplător Polonia are creșterea economică din ultimii ani. Dar este o abordare structurată, la nivel strategic și operațional.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu