Editorialul de astăzi din Făclia îl dedic Sărbătorilor și gastronomiei românești.
-----
Sfârșitul anului ne aduce și bucuria Sărbătorilor de iarnă. Acolo unde ne
aflăm, în România sau pe alte meridiane, sărbătorim românește. Nu întru în
lumea trandiţiilor și transmiterea lor la alte generațîi, ci mă voi
referi de data aceasta doar la gastronomie.
Mâncarea noastră este diversă, carnea de porc fiind pentru mulți la putere. Cum
văd însă această ofertã cei care nu s-au născut în România? Adică, ce mâncăruri
românești au potențial de globalizare? Ca și punct de plecare, i-am
întrebat pe copiii mei, născuți în Belgia, dar care vizitează România frecvent,
numai anul acesta venind de două ori. Deci putem zice că am scris acest
editorial împreună, în familie.
Ca și aperitive, preferințele merg spre salata de boeuf, salata
de vinete sau zacuscã. Cârtaboşul sau cârnații sunt un pic cam grei pentru
stomacul Vestic.
La ciorbe nu vom începe cu cea de burtă, e prea complexă
pentru a o înțelege dacă nu ai învățat Miorița la școală. Aveam însă ciorba de
văcuță sau cea de perișoare. Chiar și supa de găină cu tăiței face carieră în
afara României.
La felul doi avem micii, cu o garniturã de cartofi cu cașcaval
şi ouã la cuptor. Dacã aducem si nişte castraveți murați combinația e perfectã.
Sarmalele sunt în meniu, dar să fim sinceri varza fiartă prinde greu
la adolescenți, chiar și la cei nãscuţi în România.
La desert, papanaşii sunt liderii incontestabili. Mai ales dacă îi servim
cu smântână şi o dulceaţã de afine.
Cu singuranță în fiecare familie se poate realiza alt meniu, cu alte
recomandări. Gusturile diferă, e drept. Pe acest segment chiar că
nimeni nu poate deține adevărul absolut. Important este să ne simțim bine,
acolo unde viața ne-a adus, în jurul mâncărurilor românești.
Fie ca Sărbătorile să ne aducă liniște și calm. O privire
optimistă spre 2024 vã doresc!
La Mulți Ani!
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu