luni, 22 aprilie 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: “La limita guvernării europene”


Despre legătura dintre numărul de comisari europeni și extinderea UE în editorialul semnat astăzi în Făclia.

 

--

 

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Věra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a precizat Jourová.

 

În 2019, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decis să structureze organismul în jurul a opt vicepreședinți, dintre care trei sunt vicepreședinți executivi responsabili pentru cele trei subiecte cheie ale agendei politice – Pactul verde european, digitalizarea și economia. Ceilalți cinci vicepreședinți, inclusiv Jourová, coordonează prioritățile politice specifice.

 

Cu toate acestea, având în vedere că extinderea UE se așteaptă să fie un lucru concret,  Jourová consideră că nevoia de a schimba mecanismele UE este și mai presantă. Comentând posibila aderare a mult mai multe țări care ar alcătui o Uniune Europeană de 35, Jourova a mai spus că „ideea ca fiecare țară să aibă propriul comisar cu portofoliu este foarte problematică”. Tratatul de la Lisabona a limitat numărul comisarilor la două treimi din numărul statelor membre UE, cu o rotație egală a comisarilor între toate țările. Însă în 2009, folosindu-și noua putere dobândită de a revizui numărul de comisari, liderii UE de la Consiliul European au decis ca să avem atât de mulți comisari europeni câte state membre există.

 

Ne așteaptă o varã fierbinte la nivel european. Avem alegerile europene pe 9 iunie, iar apoi întreg mecanismul european de numire a liderilor pe poziţii cheie se va declanșa. Comisari europeni din fiecare țară, portofolii influente pentru că aceștia sunt imaginea țării din care provim... aceasta este narativa favorită a formării executivului european. Mai intervin apoi și familiile politice europene care vor forța o reprezentare favorabilă în special la nivelul comisiilor din Parlamentul European. Iar după ce avem stabilite conducerile acestor structuri interne, se va trece la goana după gestionarea rapoartelor majore. Temele industriale sunt favoritele aleșilor europeni, tocmai pentru a avea un fundament economic mai puternic al proiectului european.

 

Acest puzzle european este în derulare în fiecare an cu alegeri europene, stabilind practic ecosistemul decizional pentru următorii cinci ani. Este o perioadã de poziționare strategică, urmând ca doar de prin luna ianuarie 2025 să se discute cu adevărat temele de pe agenda europeană.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu