luni, 9 septembrie 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Inimã de sportiv”

Despre sport și infrastructură în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

Am făcut sport la viața mea, fără să mă erijez ca mare campion. Am fost în cantonamente la mare și la munte, am avut meciuri în fiecare week end și m-am trezit cu noaptea în cap să mă duc la antrenamente. De ce acest subiect acum, într-un cotidian local ? Prinși în mrejele comunicării olimpice, din nou se discutã despre performanțele sportive ale românilor și infrastructura sportivã. Numărăm sălile și vorbim de bani grei pentru a demonstra că avem viitor. Apreciem echipele de handbal ale țărilor nordice, suntem sideraţi de performanțele cicliștilor belgieni sau ne surprind performanțele înotãtorilor australieni. Iar noi numărăm piscinele, stadioanele și sălile de sport. Parcă însă ne lipsește ceva… Da, ajungem chiar la lecții de viață cum că părinții au vină lor, că de fapt noi nu ne ocupăm de copii. Este însă vorba şi despre cerere și ofertã.

 

Nu cred că partea de infrastructură este principala problemã a României, care desigur, acceptăm, nu este cea mai puternică ofertã la nivel mondial. Stăm însă foarte prost la animarea acestor infrastructuri, adică la a avea cluburi sau organizații care să propună oferte structurate de a face sport la un preț decent. Am făcut handbal în cartierul Grigorescu, e drept era acum vreo 40 de ani asta, fiindcă era sala de sport de la Școala Generală nr. 15, la doi pași de apartamanetul de pe strada Donath unde locuiam. Era însă clubul sportiv CSS Viitorul care avea antrenori și propunea 3 antrenamente pe saptamânã, în timpul săptămânii, de la ora 7.30. Atunci era sala liberă în afara orelor de cursuri. Noi aveam programa școlară doar de la ora 12 și astfel puteam să mergem la antrenamente de handbal. Dacă era sala în Mănăștur, nu aveam cum să ajungem. Proximitatea era cheia.

 

Daţi viață sălilor și terenurilor de sport prin cluburi sportive. E nevoie de un proiect de suflet, gândit cu și pentru oameni de sport, e timpul unei optimizãri a bazelor de sport clujene. Inclusiv a sălilor de la școlile generale, licee sau facultăți. Clujul are potențial de a segmenta oferta pentru tineri la nivel de cartiere. Ajutați la înființarea cluburilor de cartier, în fiecare cartier, implicați sportivii de perfoarmanţã în astfel de organizații. Clujul are o resursă umană fantastică la nivel de foști sportivi, unii care au cochetat chiar cu loturile naționale sau au jucat mulți ani în Vest.

 

Școala de gimnastică a Statele Unite nu este cel mai plăcut subiect de a-l insera într-o analiză prezentã. Totuşi, recent am întâlnit o americancă care era foarte mândră că a urmat școala de gimnasticã deschisă de Teodora Ungureanu la New York.

 

Rolul unei comunități locale inteligente este de a se încadra în timpul pe care îl trăim și de a oferi soluții realiste. Gândiți-vã la “potențialii clienți”, în cazul de față tinerii clujeani care vor să facă sport. De unde să începem ? Putem avea o pagină de web, gestionată de Direcția Județeană pentru Sport şi Tineret să zicem, în care căutăm în anumit cartier sportul, sala, clubul și orele de antrenamente ? Da, cred că sectorul privat poate să facă multe, dar o co-finanțare de la bugetul local pentru un astfel de proiect este necesară acum.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu