luni, 23 septembrie 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Pioneza”

Despre politicarea inelului flamand în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

Vorbim despre Bruxelles, mulţi chiar au reușit să pășească pe străzile orașului aurului albastru. Puțini însă sunt familiarizați cu inelul flamand din jurul capitalei europene.

 

Pentru a ajunge la miezul acestui editorial e bine de precizat că Belgia se împarte în trei regiuni geografice: Flandra, Valonia și regiunea Bruxelles. Dacă la nivel de Flandra e clar că întâlnim vorbitorii de limba olandeză, iar la nivel de Valonia cei de limba franceză, la nivelul Bruxelles-ului e mai complicat. E un mozaic enorm, iar progresiv procentul de francofoni e dominant față de cei care au ca limbã maternă limba olandeză. E atât de dominant că aproape îl putem considera majoritar francofon.

 

Dacă ne uităm însă pe o hartã administativã a Belgiei, observăm că Bruxelles-ul este precum o insulã în interiorul Flandrei. Aici apare un fapt interesant, forțând puțin desigur, Bruxelles-ul francofon este înconjurat de un inel flamand.

 

Povestea merge mai departe. Profitând de pasiunea belgienilor pentru ciclism se organizează anual cursa de 100 km numită Gordel (Centură). Practic un tur în jurul orașului Bruxelles în care, în special flamanzii, arată indirect unde se găsește Bruxelles-ul. Acum câțiva ani, chiar vreo 15-20 ani, această competiție era foarte politizată. Erau chiar conflicte între cele două comunități. Clasică a fost povestea, adevărată sau nu, cum că francofonii puneau pioneze pe drum în timpul cursei Centură pentru a sparge cauciucurile bicicletelor flamande. Desigur, totul era mediatizar, presa exploda, subiectul era vizibil.

 

Iar ca narativa să fie și mai exotică, se zicea că de fapt flamanzii se autosabotau cu pioneze pentru a-i acuza pe francofoni și a ajunge în presă cauza lor.

 

Cât e adevăr, cât e fabulație, dificial de spus acum. Totuși, o precizare e necesară în încheiere. De câțiva ani Centura se desfășoară fără astfel de incidente. Pasiunea politică rămâne enormă în Belgia, mai ales cã avem alegerile locale pe 13 octombrie 2024, dar cele două comunități au ajuns la o maturitate de exprimare și acțiune.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu