...european
De la anul 2008 se aşteaptă multe pe plan comunitar. Parlamentul European devine tot mai puternic în ”poza” instituţiilor europene şi de aceea ne raportăm în multe situaţii la alegerile din iunie 2009. Deci, la nivel comunitar, putem să ne considerăm într-un an preelectoral, care aduce implicaţiile corespunzătoare.
În partidele politice europene au loc consultări şi apoi se vor organiza congrese europene cu un mandat special, acela de validare a ”manifestelor” pentru campania europeană. Având în vedere noile dezvoltări legislative, în primăvara lui 2009 vom asista la prima campanie cu adevărat europeană, cu substanţiale fonduri europene alocate, o nouă ERĂ pentru politica europeană.
Vom vorbi mult în 2008 şi despre ratificarea proaspătului semnat Tratat de la Lisabona. În unele ţări, precum România, aceasta este o formalitate, dar în alte ţări europene, e drept, nu multe la număr, discuţiile despre consultările populare lasă loc speculaţiilor.
Început în 2004, mandatul ”echipei Barroso” se apropie de sfârşit, iar anul 2008 este perfect pentru bilanţuri. Se va insista foarte mult pe comunicarea cu cetăţenii Uniunii Europene şi explicaţii pe linia generală ”UE face foarte mult pentru tine, chiar dacă nu este tot timpul evident”. Astfel, materiale precum ”Top zece al realizărilor Uniunii în 2007” sau “Retrospectiva: Ce a făcut Parlamentul European în 2007” vor invada mass media europeană şi în acest an.
De câteva zile au început cele 6 luni ale Preşedenţiei slovene a UE. E o adevărată piatră de încercare pentru o ţară cu sub două milioane de locuitori, dar şi un simbol pentru ţările din “noua Europă”, cele care au aderat începând cu 2004. Preşedenţia slovenă a UE se va concentra asupra Balcanilor occidentali, cu dosare foarte complexe precum cel al provinciei Kosovo. Aşa cum preciza retoric preşedintele Barroso: "Americanii au o poziţie, ruşii au o poziţie. Are şi UE o poziţie în privinţa Kosovo?"
A doua parte a anului va pune în lumină ambiţiile Preşedenţiei franceze a UE. Este un interesant test pentru Nicolas Sarkozy în a da un nou suflu european Franţei. Franţa va avea ca subiecte preferate schimbările climaterice şi politica energetică.
…românesc
România intră în anul doi ca membru al Uniunii şi sperăm ca experinţa primul an să ajute. În 2007 am semnat bine “contractele cu UE” pentru finanţări europene, iar în 2008 este cazul să absorbim din fondurile alocate. Abia de acum vom putea vorbi de procente de reuşită şi avantajele financiare pe care le-am dobândit făcând parte din Uniune.
Încă din ianuarie ne aşteaptă raportul pe justiţie şi mulţi anticipează ca acesta să fie foarte dur pentru România. Nu se pune în acest moment problema activării clauzei, dar este un serios barometru pentru ce se aşteaptă din partea Comisiei Europene în iulie 2008.
Ştim că avem alegeri locale şi naţionale în România, iar pasiunile se vor dezlănţui din nou. Sper ca temperamentul românesc, uneori prea balcanic, să nu afecteze imaginea externă a României.
Este interesant de văzut în anul 2008 ce vor face românii din Parlamentul European. Au promis multe în campania electorală recent încheiată, iar acum se lansează cu toţii într-o luptă contra cronometru pentru a demonstra că şi în 18 luni se poate face ceva în legislativul european.
Puţin mediatizată până acum în presa românească este numirea în premieră în fruntea Reprezentanţei Comisiei Europene a unui român, în persoana lui Nicolae Idu. Alături de comisarul european Leonard Orban, este poate cel mai clar simbol că atunci când vorbim de structura comunitară nu mai există ”noi şi ei” ci doar un mare ”NOI”.
Dan LUCA / Bruxelles
miercuri, 2 ianuarie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu