Dacă sunt situaţii în care marile puteri europene, printre care şi Franţa, sunt principalele răspunzatoare pentru deciziile luate la nivel comunitar, iata că pe aceeaşi direcţie, influenţa îşi poate schimba sensul. Cum mai exact?
Explică pentru “Adevărul” politologul francez Dominique Reynié, profesor de ştiinţe politice şi autor al cărţii „Populismul, panta fatală", premiat în domeniul carte politică în 2012 - Europa se infiltrează pentru prima dată în campania electorală prezidenţială din Franţa, deşi nu în dezbateri directe, ci prin evocare.
Este după cum spune acesta, “formidabil să facem mitinguri electorale unii la alţii. E ceea ce îi lipseşte Europei. Globalizarea politicii europene. E angoasant pentru europeni să aibă sentimentul depolitizării Europei. Până acum, pe listele comune la europarlamentare, doar ecologiştii au reuşit să colaboreze serios la nivel european”.
Apropo de globalizarea politicii europene aşa cum spuneam cu câţiva ani în urmă, nu ar fi ră ca un lider danez, să le vorbească slovenilor şi bulgarilor, secondat desigur de liderul naţional, dar nu invers.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu