joi, 28 iunie 2012

Dan Luca – articol în Occidentul Românesc – “Implicarea politică de la Bruxelles”


Despre importanţa implicării în politică, o metoda sigură de susţinere a convingerilor şi de lansare a ideilor pentru îmbunătăţirea situaţiei românilor din ţară şi din Diaspora, am scris recent într-un nou material redactat pentru Occidentul Românesc.

Articolul prezintă două exemple concrete de succes – cadidatura pentru Parlamentul European (2009), precum şi prezenţa românilor pe listele electorale pentru alegerile locale din Belgia (2012).

.................

“Implicarea politică este cea mai potrivită reacţie atunci când ai ceva de spus, atunci când consideri că ai soluţii ce pot îmbunătăţii situţia compatrioţilor, a prietenilor, sau a propriei familii. Conştient fiind de acest lucru, ca membru al PSD, mi-am depus candidatura pentru Alegerile Europarlamentare din vara anului 2009, iar poziţia ocupată pe lista candidaţilor a fost un succes.

A fi pe lista electorală e în politică precum o nominalizare la Oscar pentru actori. Normal că vrei să câştigi şi premiul, dar nu este tot timpul posibil. Acum, românii din ţările europene au în cele mai multe cazuri dreptul de a vota la alegerile locale din tarile de adoptie şi chiar de a candida pentru a deveni consilieri locali în cadrul primăriilor în raza cărora locuiesc.

În acest context vreau să subliniez importanţa implicării românilor plecaţi în politică, atât în ţara de absorbţie, pe de o parte, cât şi în viaţa politică românescă, pe de altă parte, şi o pot face chiar de dincolo de graniţele ţării. Sprijin de ani bun acest demers şi cred cu tărie în el. Românii din Diaspora trebuie să aibă o voce politică în România. Prin implicare se poate definitiva rolul acestora de ambasadori în crearea imaginii de ţară, şi în sprijinirea compatrioţilor plecaţi. Pe lângă românii din ţară care au nevoie de un suflu nou în strategiile de guvernare, milioanele de români care lucrează în străinătate au nevoie de susţinere. Diaspora românească poate să fie un vector important al politicii externe a României, aşa cum poate ajuta dezvoltarea altor sectoare în România.

Potenţialul de care România dispune trebuie valorificat mult mai mult. Refugierea pe forumuri online contribuie la dezvoltarea sferei publice, şi astfel îşi demonstrează eficienţa de multe ori, dar nu rezolvă frustrarea personală. Experienţe traumatizante la iniţiative pornite cu dragă inimă, fac din unii români plecaţi să se izoleze şi mai mult faţă de România. Şi e mare păcat. Implicarea într-un partid politic devine astfel imperativă. Într-o permanentă interacţiune cu simplii cetăţeni, un partid decide ce fel de mesaje sunt importante şi căile cele mai bune de transmitere, iar – teoretic – în caz de victorie în confruntările electorale, coaliţiile câştigătoare trebuie să aplice în practică promisiunile.

În această toamnă, pe 14 octombrie 2012, se organizează alegeri locale în Belgia. Indiferent de naţionalitate, toţi locuitorii contribuie la construirea unui viitor durabil pentru cartierele în care îşi au reşedinţa. Cei aproximativ 55.000 de români din Belgia sunt un potenţial electoral fantastic pentru pentru o ţară precum Belgia, iar prin activitatea lor pot demonstra că merită implicarea în comunitatea locală din ţara de adopţie. Încă din februarie 2008 ne-am implicat politic, alături de românii din Belgia şi din Bruxelles, iar rezultatele se văd acum. Avem o relaţie foarte bună cu cele două partide socialiste din Belgia (cel de limba franceză şi cel de limba flamană/olandeză) şi munca a dat roade: am reuşit să ne impunem candidaţii romani pe listele socialiste belgiene pentru scrutinul local – românii pot deveni din toamnă consilieri în comunele Bruxelleze.

A candida este esenţial, iar dacă românii candidaţi din Diaspora vor fi aleşi, sunt convins că acesta va fi în beneficiul tuturor părţilor implicate. O cooperare activă cu politicienii belgieni este un element absolut necesar pentru a veni cu soluţii viabile la problemele imigrantului român din Belgia şi din restul statelor membre europene în care există comunităţi vaste de români”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu