joi, 6 decembrie 2012

Vocea românilor din Diaspora

Având ca temă “Mass media diasporei româneşti”, întâlnirea de acum câteva zile dintre presa românească a diasporei şi românii de dincolo de graniţele ţării a reunit la Bucureşti aproximativ 100 de jurnalişti români şi reprezentanţi ai asociaţiilor de români din 15 ţări ale lumii.

Prezent la eveniment, Lucian Glas, de la Fundaţia Agero Stuttgart, şi Liga Asociaţiilor Românilor din Germania, preciza: „În Germania trăiesc aproximativ 330.000 de români. Majoritatea sînt concentraţi în zona Stuttgart, München şi Köln şi Berlin. Aceştia sînt organizaţi în mai multe asociaţii prin care desfăşoară diverse activităţi culturale pentru a menţine spriritul românesc. Vreau să spun că românii din Germania nu au problemele pe care le au românii din Spania sau Italia, pentru că sistemul german este foarte bine organizat”.

Eugen Terteleac, din Italia - „Vreau să spun că o problemă a noastră este lipsa unui ambasador la Roma. Ambasada României la Roma a rămas fără ambasador de patru ani şi e nevoie mare ca acest post să fie ocupat, pentru că în Italia trăiesc aproximativ 1,5 milioane de români”, a spus Terteleac.

Reprezentanţii românilor din Grecia au identificat problemele cu care se confruntă românii din Grecia – “lipsa accesului la învăţămînt în limba română. Aici mă refer la faptul că nu există posibilitatea de a face şcoală în limba română, iar copiii românilor din Grecia, cînd se întorc în România, nu ştiu limba română. O altă problemă ar fi lipsa accesului la informaţii. Aici, după părerea mea, ar trebui înfiinţate nişte birouri de informaţii pentru ca românii care vin în Grecia să poată afla aspecte care ţin de legislaţia şi condiţiile care se impun pentru a intra pe piaţa forţei de muncă”.

Tabloul dificultăţilor cu care se confruntă românii de dincolo de granitele ţării este cam acelaşi, l-am descris şi eu în repetate rânduri, de aici din Belgia, de la Bruxelles. Autorităţile române au datoria de a asculta problemele acestora şi a interveni, sprijinind integrarea acestora în ţările gazdă.

Rolul presei în mediatizare şi diseminarea informaţiilor este esenţial.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu