duminică, 22 iunie 2014

Pro şi contra “clusterizãrii” viitoarei Comisii Europene


Vorbind zilele trecute la Institutul Francez de Relații Internaționale, Pierre Moscovici, candidatul ţării sale în viitoarea Comisie, a declarat sprijinul pentru candidatul Partidului Popular European, Jean-Claude Juncker, care în opinia sa va fi următorul președinte al Comisiei Europene. "În momentul în care Franța, Germania și alte țări europene mari au convenit asupra lui Jean-Claude Juncker, alte soluții nu mai sunt binevenite", consideră Moscovici, care este de părere că Juncker, fiind de la Luxemburg, este "capabil de a diminua prăpastia dintre dreapta și Social-democrați, dar, de asemenea, şi între Germania și Franța ".

Apropo de reorganizarea Comisiei în următorul mandat, Moscovici crede că trebui să fie o Comisie mai politică, organizată în cinci, șase sau șapte "clustere" de competențe de bază care regrupează trei sau patru comisari. Ideea este susținută de Franța, Germania și Juncker însuși. "Eu cred că clusterizarea Comisiei este crucială", a spus Moscovici.

Țările mici sunt împotriva portofoliilor grupate în funcție de temă, pentru că se îngrijorează cu privire la obţinerea poziţiilor de "comisar junior", în timp ce țările mai mari preiau cele mai importante portofolii. Moscovici vede reformarea guvernării UE, astfel încât funcţia de Președinte a Eurogrupului ar putea fi combinată cu portofoliul afacerilor economice, care de asemenea se ocupă cu probleme macroeconomice europene.

Vedem tot mai des şi mai concret vehiculată în discursurile de la Bruxelles ideea clusterelor în viitoarea Comisie Europeană.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu